Резултатите от преброяването нямат общо с избирателните списъци

Резултатите от преброяването нямат общо с избирателните списъци

Резултатите от преброяването нямат нищо общо с избирателните списъци, които се правят въз основа на данните от регистъра на главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (ГРАО), която е на подчинение на регионалното министерство. Това заяви регионалният министър Десислава Терзиева пред БНТ.

Няма да се правят никакви допълнителни проверки и няма нужда да се притесняваме, тъй като избирателните списъци се подготвят въз основа на базата данни на регистъра на населението в България, каза Терзиева. Тя обясни, че преброяването през 2011 г. показва на практика, колко души живеят у нас. "Така, че нямаме никакви притеснения в тази насока, между двете бази данни няма връзка", допълни Терзиева.

Неправителствени организации изразиха притеснения относно разминаването в данните от националното преброяване през 2011 г., за което съобщи председателят на НСИ Ренета Инджова. Според тях това може да има значение за броя на мандатите на народните избраници от един избирателен район, както и повята на т. нар. "мъртви души", каквито има в избирателните списъци и този проблем остава нерешен години наред.

Министърът на регионалното развитие беше определена за координатор по подготовката на предстоящите избори за Европейски парламент на 25 май. "Работата ми ще бъде да координирам всички министерства, които са ангажирани в изборния процес", обясни Терзиева. По думите ѝ целта е работата да бъде свършена на време, в сроковете, установени от закона и всички да си изпълняват ангажиментите.

"Координирам взаимодействието на правителството и ЦИК в тази насока", каза Терзиева.

Тя уточни, че главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" в министерството ще изготви и отпечата избирателните списъци.

Споделяне

Още от България