Резултатите от референдума не влязоха в дневния ред на НС

Нагласите едва ли ще променят и след като ГЕРБ внесе обещаните промени за мажоритарен вот

Парламентът едва ли ще се занимае с резултатите от националния референдум за промяна на изборните правила. На първото си заседание в сряда след новогодишната ваканция депутатите не събраха мнозинство за проекторешението, предложено от ГЕРБ. Ден преди това същият проект не успя да попадне и в дневния ред на правната комисия. Всички политически сили без ГЕРБ са против обсъждането на резултатите от референдума и евентуалното му претовряване в закон преди предсрочните избори тази пролет. А и в неофициални разговори представители на ГЕРБ признават, че настойчивите им опити да прокарат изборни промени са по-скоро предизборен трик.

ГЕРБ обявиха, че ще внесат свой проект за промени в Изборния кодекс, с който се въвежда мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура, както бе предложено от референдума, иницииран от "Шоуто на Слави". Проектът обаче не решава основни проблеми като тези с районирането на страната и мъртвите души в избирателните списъци. Прерайонирането, което е ключово за този вид избори, е прехвърлено на президента, а активна регистрация се предвижда само за българите в чужбина.

Това ще даде допълнителен аргумент на останалите партии да отложат въпроса за следващия парламент. Другият легитимен мотив е, че сегашният парламент няма да има време за обсъждането и приемането на поправките в Изборния кодекс, особено след като избраният президент Румен Радев информира писмено депутатите, че няма да се съобрази с желанието на ГЕРБ да удължи живота на НС, дори и с няколко дни.

Проектът на ГЕРБ, който не успя да влезе в седмичния дневен ред на НС, предлага да се одобрят резултатите от референдума, на който мнозинството гласували поискаха въвеждане на чист мажоритарен избор, задължителен вот и свиване на държавната субсидия за партиите до 1 лв. на глас. Отпадането бе подкрепено от 99 депутати, 76 бяха "против", а четирима се въздържаха.

Както и преди ден в правната комисия, предложението да не се обсъжда такова решение дойде от депутата от ДПС Четин Казак.

Според ДПС искането на ГЕРБ има чисто популистки мотиви. Другият аргумент е процедурен - че все още няма решение на Върховния административен съд по обжалването на резултата от страна на инициативния комитет на "Шоуто на Слави". Въпреки това Казак заяви, че дори и да има становище на съда, малкото оставащо време до края на 43-ото НС няма да позволи на депутатите да разгледат резултата от референдума.

В началото на обсъжданията председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов призова депутатите да подкрепят решението и така да се изрази нагласа за разглеждане на референдума.

Той каза, че хората не са съгласни с настоящите изборни правила и искат промяна, която са изразили с вота си. Цветанов напомни, че гласувалите на допитването са 2.5 млн. души и постави въпроса дали при провеждане на избори по сегашната система следващият парламент ще бъде легитимен.

След първото гласуване, което ГЕРБ загуби, шефът на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) обвини Реформаторския блок, че са подкрепяли принципно въпроси от референдума, като тези за намаляване на партийната субсидия, и ги обвини в демагогия. Това предизвика бурна реакция на депутатите от място, но не спря повторното гласуване.

Накрая Данаил Кирилов коментира, че в законопроекта, който ГЕРБ ще внесе, българите в чужбина ще се регистрират активно за вота, за да се знае точно колко са, и ще имат възможност да гласуват с машина и по български адрес. На въпрос как коментира факта, че другите партии се обединяват срещу ГЕРБ по въпроса за мажоритарния вот, Кирилов каза, че "това е популизъм".

Той обаче отказа да отговори на въпрос как сега гласуването срещу референдума е популизъм, а преди месеци премиерът Борисов обяви гласуването на самия референдум от депутатите за популизъм

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?