Резултатите от "руското разследване" няма да повлияят на изборите в САЩ

Американците продължават да са дълбоко разделени в отношението си към Тръмп

Доналд Тръмп

Много малка част от американците все още нямат мнение за това дали предизборният щаб на Доналд Тръмп през 2016 г. е работил координирано с руски представители, показва ново проучване на Ройтерс/Ипсос, което освен това разкрива дълбокото разделение в Съединените щати преди президентските избори през 2020 г.

Почти половината американци смятат, че Тръмп се е опитвал да спре федералното разследване по казуса.

Скоро се очаква специалният прокурор Робрът Мълър да завърши разследването си по твърденията на американските служби за руска намеса в политическия процес на САЩ, за връзки на щаба на Тръмп с Русия, както и за евентуално възпрепятстване на правосъдието от страна на президента. Москва и Тръмп отричат обвиненията.

Резултатите от проучването свидетелстват, че влиянието на разследването върху мненията на избирателите преди вота през 2020 г. вече е отминало.

Агенцията следи общественото мнение откакто Мълър започна разследването през май 2017 г., след като Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми.

Хората явно са формирали своите позиции по темата на по-ранен етап и през следващите две години не се наблюдава особена промяна в нагласите, независимо от силния шум, който се вдигна около повдигнатите обвинения и присъди на лица, свързани с предизборната кампания на Тръмп.

Всеки път, когато са питани за разследването, около 8 от 10 привърженици на Демократическата партия казват, че според тях щабът на Тръмп е заговорничил с Русия, докато 7 от 10 републиканци казват, че не е.

Като се има предвид малкото количество хора, които все още нямат мнение, очакваният доклад на Мълър едва ли ще може да послужи на републиканците или демократите като инструмент за значима промяна на вота през 2020 г. и дори може да се обърне срещу демократите, ако те преиграят по темата.

"Продължаваме да чакаме нещо да се случи в ерата на Тръмп, което сериозно да преобърне начина, по който хората гледат на него", казва Кайл Кондик, независим анализатор от Центъра за политика в Университета на Вирджиния. "Това все още не се е случило. Може би на този етап просто няма толкова много хора, чието мнение да бъде променяно", допълва той.

Според последното проучване, проведено между 27 февруари и 4 март, 50 процента от възрастното население на Америка вярва, че "Тръмп се опита да спре разследванията" за предизборната си кампания, докато 32 процента казват, че той не е правил това, а 18 процента отговарят, че не са сигурни как точно стоят нещата.

Освен това 53% са на мнение, че щабът на Тръмп е "работил с Русия, за да повлияе на изборите през 2016 г.", докато 32% казват, че това не е така, а 15% се колебаят.

Резултатите от това проучване са почти същите като през април 2018 г., два месеца след като бившият зам.-председател на щаба на Тръмп Рик Гейтс се призна за виновен за това, че е лъгал разследващите и се съгласи да им сътрудничи и да свидетелства срещу своя ментор Пол Манафорт, който пет месеца ръководеше щаба на Тръмп през 2016 г.

Почти същата е картината и през февруари 2018 г., след като първият съветник на Тръмп по националната сигурност Майкъл Флинт се призна за виновен, че е лъгал за контактите си с Русия, както и през май 2017 г., след като Тръмп уволни Коми, който водеше разследването.

Много от лидерите на Демократическата партията казват, че очакват да видят доклада на Мълър преди да решат дали да поискат импийчмънт на Тръмп.

Според 48% от американците Тръмп трябва да бъде отстранен с импийчмънт, докато 40% са против, като повечето демократи подкрепят импийчмънта на Тръмп, а повечето републиканци са против.

Хората от двете партии освен това са рязко разделени във вижданията си за разследването: 73 на сто от републиканците вярват, че федералните разследващи "работят за делегитимирането на президента Тръмп", а 74 на сто от демократите вярват, че републиканците и Белият дом се опитват да делегитимират руското разследване.

Като цяло, 40 на сто от възрастното население в САЩ одобрява работата на Тръмп като президент и този процент остава почти непроменен през последната година.

Политолозите смятат, че за да се промени общественото мнение към този момент, би трябвало да се случи нещо наистина забележително и неочаквано.

Илейн Кармак от Бруклин институт казва, че републиканците не могат да скъсат с Тръмп, освен ако докладът на Мълър не го разобличи. Избирателите може и да не ги е грижа за сексуалното поведение на президента или бизнес сделките му, казва тя, но "ако в действителност той е просто мошеник, поддържан от руснаците (финансово), това е друга история".

Демократите в Конгреса, които започнаха допълнителни проучвания за президента и вътрешния му кръг, рискуват да засилят привържениците на Тръмп и да подобрят шансовете му за преизбиране по същия начин, по който разследването "Уайтуотър" помогна на президента демократ Бил Клинтън през 1990-те.

Клинтън разцъфтяваше в очите на публиката с течение на напредването на разследването. Според "Галъп" той е бил по-популярен в деня на импийчмънта му през 1998 г., отколкото четири години по-рано, когато Кен Стар бе назначен за независим прокурор.

Според други анализатори в момента американското общество е по-поляризирано, отколкото по времето на Клинтън и това може допълнително да изолира Тръмп политически.

Споделяне

Още от Свят