Риалити шоу ще разиграва донорски бъбрек

Риалити шоу ще разиграва донорски бъбрек

В  ново риалити шоу холандската телевизия неизлечимо болна жена ще избира претенденти за бъбрека си, съобщава във вторник ББС. Авторите на телевизионния проект са продуцентската компания Endemol, които в България са известни с продукциите “Биг брадър”, “Ало, къщата” и “Сделка или не”.

Телевизионните зрители ще имат възможността със SMS да предлагат на 37-годишна жена, известна като “Лиза”, да избере един от трима младежи, които се нуждаят от бъбречна трансплантация.

Програмата “Големият донор” ще дебютира по холандския телевизия BNN следващия петък в прайм-тайма.

Бившият директор на тази телевизия дълги години е очаквал ред за донорски бъбрек, но починал от бъбречна недостатъчност без да дочака реда си.

“Участниците в конкурса ще имат 33% шанс да получат бъбрек от донор. Тази степен на вероятност е много по-висока, отколкото при хората, които чакат на опашка. Би могло да се очаква, че нещата са се подобрили, но в действителност са се влошили”, казва председателят на съвета на директорите на телевизионния канал Лорънс Дрилих за холандския вестник Telegraaf.

По мнение на телевизията, шоуто може да привлече внимание към недостига на донорски органи в страната.

Търговия с органи?

Сред политиците обаче идеята предизвика много протести.

В Холандия, както и в редица други страни, донорството на органи се регулира от строги правила. В повечето случаи донорите нямат право да избират кой да получи органите им след смъртта си.

При присаждане на бъбрек операцията може да се извърши и от жив донор, като донора има право да посочи получателя единствено при наличие на документ, който доказва близки или родствени връзки с донора.

Според мнението на критиците новото телевизионно шоу ще спомогне размиването на тези правила. “Това е крачка в посока търговия с органи”, коментират идеята на Endemol в Холандския фонд по трансплантации, пише вестник Algemeen Dagblad.

Сред депутатите от парламента от влизащата в управляващата коалиция Християн-демократическата партия прозвучаха призиви за спиране на програмата.

“Това е безумна идея. Ние сме категорично против нея, защото не трябва холандският народ с гласуване да определя на кого да бъде даден бъбрекът. Доколкото разбрахме от BNN всеки може да изпрати SMS и който получи най-много съобщения, той ще получи и органа”, изяснява позицията на партията християндемократът Йооп Атсма.

От друга страна представителите на опозицията се отнасят към идеята с голямо разбиране.

“Вече дълги години ние в Холандия имаме големи проблеми с донорите на органи, и особено на бъбреци. Може да се спори дали организирането на подобно шоу е проява на лош вкус, но при всички случаи най-после у нас ще има обществена дискусия по тази тема”, смята представителят на социално-либералната партия Д-66. 

Споделяне

Още от

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?