Риба с прозрачна незамръзваща кръв е сред уникалните находки, донесени у нас от Антарктида

Уникални екземпляри от морската фауна, открити край българските брегове на Антарктида, вече са в България. Те са събрани по време на последната експедиция на учените.

Един от най-интересните видове е уникална ледена риба, която няма хемоглобин.

Това е единственото гръбначно животно, което няма хемоглобин в кръвта, затова тя е прозрачна.

“Тази риба е много рядък вид за целия район на Антарктика. Имахме късмет да уловим един от най-големите екземпляри, защото те достигат 50-55 см., а тази е 56“, обясни пред БНТ доц. д-р Любомир Кендеров от Биологическия факултет на Софийския университет.

Този вид се е адаптирал за около 20 милиона години да живее в една много агресивна среда. “При този вид хемоглобинът отпада еволюционно, но на негово място идват други вещества, които са подобни на антифриз и те не позволяват на кръвта да замръзне и животното да загине“, разказа Кендеров. Именно заради това над 90% от видовете риби са от това семейство и оцеляват при тези условия.

Съвсем скоро повечето от биологичните видове, донесени от българската експедиция в Антарктида, ще бъдат изложени в Природо-научния музей, за да може всички желаещи граждани да ги видят отблизо.

“Много от тези видове, се надявам, да са нови за науката, едва сега пристигат и ще започне тяхното изучаване“, обясни ръководителят на българската експедиция в Антарктида проф. Христо Пимпирев.

“Показваме, че отиваме в Антарктида да правим много сериозна наука, която е световна наука и аз съм сигурен, че само след 5-6 месеца, когато излязат резултатите , те ще бъдат и световно признати, публикувани в много реномирани списания“, коментира Пимпирев.

“Даваме нашия принос към световната наука, защото изследването на Антарктида е изключително важно за бъдещето на човечеството. Освен за климатичните промени, биологичните изследвания също са много важни, защото там живеят организми с уникални свойства като ледената риба и други микроорганизми, от които се извличат вещества, които дават възможност да се правят лекарства за неизлечими болести. Така че това, което се изследва в Антарктида не е само, за да задоволяваме любопитството си, а е много важно за бъдещето на човечеството“, заяви Пимпирев. 

Споделяне

Още от Общество