Рибари отново на протест заради върнат в ресорната агенция уволнен шеф

Снимка: БГНЕС

Шест рибарски сдружения обявиха готовност за нови протести заради назначен нов заместник-директор в Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), който само преди около четири месеца бе уволнен от ресорното ведомството след недоволство на рибарите от работата му.

Николай Иванов беше директор на бургаското звено на ИАРА, но бе отстранен от поста, след като през март 2017 г. всички рибари в региона излязоха на безпрецедентни двумесечни протести, довели до пътни и пристанищни блокади. Сега той е повишен до зам.-шеф на агенцията, но според браншовите представителствата назначаването на Николай Иванов в агенцията е изключително лош сигнал към целия риболовен отрасъл.

Само преди няколко месеца подробно аргументирахме действията си против предишното ръководство на ИАРА, като представихме безспорни доказателства за абсурдите, до които достигна ръководеното от Иванов звено в ИАРА - Бургас, пише в писмо на шестте организации до министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, до изпълнителния директор на ИАРА Галин Николов и до кмета на Бургас Димитър Николов.

Рибарите обявиха, че отново ще излязат на протест, заради назначаването на лица на ръководни постове, които нямат нужния опит и квалификация, доказали с дейността си единствено способност за репресии, незачитане разпоредбите на закона и актовете на министъра на земеделието и храните, посочи Емил Милев, председател на рибарско сдружение "Черноморски изгрев", пред БТА.

Организациите искат среща с министър Порожанов и отбелязват, че поводът за нея не са само скандалните назначения в ИАРА, но и сигналите от земеделското министерство за предстоящи ограничителни мерки в Черно море. Промените се съобщават на бранша между другото, без да е ясно кой ги предлага, поради какви причини и с какви аргументи, пишат в писмото си рибарите.

Споделяне

Още от Бизнес