Рибари протестираха срещу малките ВЕЦ

Рибари протестираха срещу малките ВЕЦ

Рибари и природозащитници протестираха във вторник сутринта пред екоминистерството срещу унищожаването на реките от малките водно-електрически централи1 изградени по поречията им.

Демонстрацията бе по време на консултации във ведомството с представители на Европейската комисия относно защитените зони от европейската екомрежа НАТУРА 2000. Протестиращите поискаха да се вземе решение за спиране на новите строежи на хидроцентрали в зони от НАТУРА 2000.

Основен акцент на протеста, организиран от сдружение "Балканка",  бе поставен върху проблемите на реките Струма, Ботуня и Въча.

"Унищожаването на реките Струма, Ботуня и Въча опровергава теорията на Нено Димов, че опазването на природата пречи на развитието на местните общности. Точно обратното – от запазване на реките са най-заинтересовани хората по места, а евродирективите пречат само на олигарсите", се казва в позицията на "Балканка", разпространена преди протеста.

От неправителствената организация припомнят случая с отравянето на река Ботуня. През септември 2016 г. МВЕЦ "Луна" изхвърли тонове утайки и задръсти реката с тинята, а рибата умря. Местните хора останаха без вода за напояване, за водопой на питомните и диви животни, без вирове за къпане, а риболовът замря.

Тогавашният министър на околната среда Ивелина Василева лично инспектира обекта и определи случая като една от тежките екологични катастрофи. По-късно Василева съобщи, че наложената на оператора на микроВЕЦ-а санкция е най-високата – 500 000 лв.

Година по-късно проверка на експерти на РИОСВ Враца установи, че реката и коритото са видимо чисти без следи от замърсяване и централата вече работи в нормален режим. През рибния проход е осигурено протичането на екологичен минимум за нормалното функциониране на водните екосистеми, посочва МОСВ.

МВЕЦ "Луна" е собственост на "Ботуня Енерджи" ООД. При учредяването на дружеството през 2008 г. мажоритарен собственик е "Енемона" Козлодуй, а миноритарен акционер е община Криводол. През годините се извършва прехвърляне на акции, които в момента са на приносител и не е ясно чия собственост са.

Според "Балканка" най-страшен е примерът с унищожаването на река Струма под язовир "Пчелина" в района на Земен. За случая преди година алармира олимпийската шампионка Румяна Нейкова.

Според "Балканика" ВЕЦ "Пчелина" продължава да работи въпреки доклад на учени от БАН и Националния природонаучен музей, изпратен до МОСВ, според който се доказвало унищожението на цялата фауна километри надолу по река Струма в защитена зона Земен.

Рибарите смятат, че целенасочената политика на МОСВ за унищожаване на реките е изгодна само за олигарсите и е във вреда на защитените зони, и най-вече на хората, заявяват от "Балканка" и настояват за оставката на Нено Димов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?