Рибари скочиха срещу безплатната вода от кладенци за фермерите

Казусът с до 50 кубика дневно може да стигне до Брюксел, а МЗХГ смята да ги удвои

Рибари скочиха срещу безплатната вода от кладенци за фермерите

Рибарски организации се готвят да сезират Брюксел заради спорно предложение на депутати от ГЕРБ фермери да сондират и изграждат кладенци, от които да ползват безплатно до 50 кубика вода на ден. Друг готвен бонус е това да става само с уведомителен режим, като и двете преференции да важат в случаите, когато земеделците нямат достъп до напоителни системи.

Рибарските сдружения са категорични, че проектът гази директивата за водите, която препоръчва да се пази водното богатство и не допуска стимули за безвъзмездното му ползване. Против проекта, с подобни аргументи, е и ведомството на Емил Димитров - Ревизоро. Скандалът става още по-голям, защото Министерство на земеделието не само одобрява проекта, но изненадващо е предложило квотата за безплатна вода да се удвои до 100 кубика на денонощие, видя Mediapool в стенограмата от проведено заседание на парламентарната комисия по земеделие, коята е одобрила на първо четене тези поправки в Закона за водите на 4 ноември. Предстои разглеждане в комисията по околна среда.

В момента безплатно ползване се разрешава само до 10 кубика на денонощие и то за всички граждани, които имат кладенци в имота  си. Мотивът за поправките на депутатите от ГЕРБ, предвождани от Станислава Стоянова, са продължителните засушавания, които се наблюдават през последните години.

"Отрасълът, а оттам и изхранването на населението, ще бъдат изправени пред сериозни последици без развитието на модерно поливно земеделие и изграждането на нови хидромелиоративни съоръжения", аргументира се Стоянова.

На вниманието на Брюксел

"Ще внесем жалба до Главна дирекция "Околна среда" на Европейската комисия, ако това бъде прието и на заседание на комисията по околна среда", заяви Димитър Куманов от риболовен клуб "Балканка". Той уточни, че в момента дори за кладенците с разрешена консумация до 10 кубика вода на ден България има проблем с ЕК, тъй като и това не отговаря на Рамковата директива за водите, уточни той.

Куманов изрази своите опасения, че контролът няма да е надежден и всеки регистриран земеделец ще може да си построи в своя парцел водохващане и от река.

Друга потенциална опасност е, че кладенците в населените места ще пресъхнат, ако около тях безконтролно бъдат създадени водохващания по новия режим, смята Димитър Куманов.

"Това ще доведе до конфликти между хората, чиито кладенци са регистрирани, но пресъхват заради свръхексплоатация на кладенците по новия режим", посочи той пред БНР.

Отпор и от ековедомството

Министерство на околната среда и водите се обяви против проекта, защото противоречи на евродирективата за водите.

"Направеното предложение за разрешаване на земеделски стопани да използват 50 кубика на денонощие безвъзмездно, без да бъде издадено съответното разрешително, е в разрез с основните принципи в Закона за водите. А в него е транспонирана рамковата директива за водите и тя определя задължението да се грижим за този ресурс, като слагаме определени принципи, тоест признаваме водите като жизнено важен ресурс, определяме правото на всеки гражданин да има достъп до питейна вода на първо място, и прилагането на икономически регулатори за постигане на определените цели за устойчиво използване", коментира Мария Арангелова, началник отдел "Управление на речните басейни" в Дирекция "Управление на водите", цитирана в стенограмата.

Наред с това Арангелова подчертава, че предложението не е в унисон и с плана за възстановяване и устойчиво развитие, представен от вицепремиера Томислав Дончев.

"В същия план за възстановяване и устойчивост на страната са предвидени над 800 милиона за подобряване състоянието и модернизацията на хидромелиоративната структура, тоест в допълнение на нашите мотиви за неприемане на това предложение", казва тя. Арангелова добавя, че не е направена достатъчна оценка на въздействието.

"В допълнение да кажа: връзката или сравнението, което е направено с ползването от всички граждани на води за собствени цели до 10 кубика, е нерелевантно, тъй като това е правото на всеки един гражданин за достъп на вода, която се намира в неговия имот, тоест чрез тези кладенци, които всеки има в своя имот", уточни тя.

На въпрос на депутата от БСП Светла Бъчварова как се потъпква директивата за водите, Арангелова казва, че принципът за въвеждане на икономически регулатори е възмездност на водните услуги, които се предоставят на населението.

"От друга страна трябва да се има предвид, че засушаването първо се отразява на наличните водни ресурси. Както знаете, при липса на води от валежи, първо се отразява на реките, впоследствие на подземните води", казва тя.

Земеделието: Да се удвои безплатната вода

Месеци преди парламентарните избори, министерство на земеделието изненадващо не само подкрепи проекта, но излезе с позиция за удвояване на безплатната вода за фермерите.

"Становището на Министерството на земеделието е, че подкрепяме внесената поправка за Закона за водите, като предлагаме обемът от 50 кубични метра за денонощие да бъде увеличен на 100", обявява Петър Кировски, шеф на дирекция "Растениевъдство" в агроведомството, пред депутатите.

Той се мотивира, че не навсякъде може да се осигури вода за земеделски култури, за които няма изградено капково напояване и връзка с напоителна система. Затова идеята с кладенците и сондажите е работеща.

А относно усвояването на квотата, той казва - "искането до 100 кубически метра е съобразено с последната наредба, която е за брутните поливни норми от 2016 г., която е разпределена за шестте агроклиматични зони в страната, по трите начина на напояване: гравитачно, капково и дъждуване, и на база на това ние предлагаме тези обекти".

Споделяне

Още по темата

Още от България