Рибарите нямало да убиват делфини, ако им се компенсират щетите върху мрежите

Ловците ни не били виновни за смъртта на двата бозайника – било грозно и носело лош късмет

До един месец би трябвало да започне преброяването на популацията на делфини в Черно море, каза в Царево директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов, цитиран от “Фокус”.

“Знаем, че според рибарите делфините са станали твърде много и нанасят големи щети по мрежи и даляни. Това, което може да се направи, е да се преброи популацията им в акваторията на Черно море и след това да говорим с ЕК да се направят някакви компенсации към самите рибари, които са претърпели щети”, каза Господинов. Най-важното е обаче да се установи броят на делфините, а това преброяване ще се извърши от специалисти от Института по рибарство във Варна, уточни той.

Господинов смята, че едва ли български рибари са убили двата делфина от последните дни, тъй като това носи лоша поличба за самия рибар, а и в морето ловуват и други чуждестранни рибари. По-рано в петък земеделският министър Мирослав Найденов каза, че убиването на делфини е изключително грозно и самите рибари не са убивали делфини.

След последните случаи Господинов е възложил на инспекторите на ИАРА в Бургас, Варна и Добрич да обходят крайбрежието и да установят дали има още убити делфини. “В рамките на два дни го направиха, няма други случи. Затова сега ще бъдат командировани групи от страната към морето и те също ще участват в групите за контрол. В момента има и забрана за улов на калкан и сме обещали пред ЕК засилен контрол по отношение на калкана. Извършва се такъв контрол и до момента за първите три месеца на годината заловеното количество нелегална риба е тон и 600 кг. Контролът го има за разлика от миналата година, когато за цяла година задържаното количество бе 27 кг”, обясни още той.

От думите на министър Найденов стана ясно, че еврокомисарят по рибарство и морско дело Мария Даманаки е обещала техническа помощ за закупуването на катери и други съоръжения. “Това е нещото, което може да направи държавата, но самата рибарска общност трябва да е по-бдителна, защото рибарите са много повече от инспекторите”, каза още министърът.

Господинов смята, че при крайбрежие от 360 км с шест-седем катера би се осъществявала добра контролна дейност. Сега те са само три.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?