"Рибарска хижа" незаконно се разраства в местността Яйлата

След сигнал на природозащитници екоминистерството сезира РДНСК-Варна, че строежът не отговаря на разрешителните

"Рибарска хижа" незаконно се разраства в местността Яйлата

Проверка на екоминистерството по сигнал на природозащитници е установила, че строеж в местността Яйлата на брега на морето не отговаря на издадените му разрешителни и на одобрената екооценка, съобщиха от ведомството в понеделник. Случаят е бил предаден за допълнителна проверка от Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) във Варна.

За строежа алармираха по-рано през деня от Коалицията “За да остане природа в България“. От там съобщиха, че в навечерието на предсрочните парламентарни избори се е активирал незаконен градеж в резервата. По документи е трябвало да се ремонтира покривът на рибарска хижа, макар такава да е имало преди повече от 40 години и местните твърдят, че преди да се почне сегашният строеж не са личели дори основите на старата хижа. Сега обаче ремонтът на покрива се е разраснал до строеж със стабилна бетонова основа и размер от 300 кв. м само на метри от брега на морето и вече е стигнал втора плоча. Според природозащитниците той засяга защитената зона “Яйлата“ и е на границата на едноименния архитектурен резерват.

Обектът е на фирмата “Братя Павлови“ ООД, която е регистрирана в Генерал Тошево.

Проверката на варненската екоинспекция, извършена още в понеделник, е установила, че има разминаване в параметрите за строителство в местността Яйлата, заложени в становището на РИОСВ–Варна и в разрешително за строеж от 2011 г. , издадено от главния архитект на Каварна.

Издаденото през май 2007 г. от РИОСВ – Варна становище е за заявено инвестиционно предложение “Възстановяване на покривна конструкция и зидария” на рибарска хижа от собствениците на поземления имот. Издаденото през ноември 2011 г. разрешение за строеж от главния архитект на община Каварна обаче е за “Основен ремонт и реконструкция за възстановяване на рибарска хижа с навес”.

Наличната документация е изпратена до началника на РДНСК – Варна за предприемане на съответните действия по компетентност, допълват от ековедомството.

От там посочват, че имотът, който е в землището на с. Камен бряг, община Каварна, обаче не попада в територията на защитена местност “Яйлата“, обявена през 2002 г. за такава в съответствие със Закона за защитените територии. Екокоалицията твърди, че теренът засяга защитени зони за птиците и местообитанията според изискванията на европейската екомрежа НАТУРА 2000 и се налага извършването на оценка за съвместимост на строежа, което не е сторино..

Природозащитниците казват също така, че строежът e в границите на археологическия резерват “Яйлата“ и това се доказва с протокол на Националния институт за паметниците на културата и писмо на Националния археологически музей. Те обаче допускат възможността границите на резервата да са коригирани междувременно.

От “За да остане природа...“ припомнят, че строежът на това място вече веднъж е бил спиран поради липса на строителни книжа и настояват сега да се предприемат същите действия до изясняване на всички обстоятелство по него. Те призовават още приоритетно да се обявяват заповедите на обявяване на защитените зони за природни местообитания по морето, за да се гарантира, че няма да се случва подобно застрояване на запазените скални местообитания до Черно море.

Споделяне

Още по темата

Още от България