Рибарската програма стартира с пари за стратегии на местните групи

Прерязването на лентата на рибнат аборса в Бургас

Финансирането на проекти по новата Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г. ще започне с приемане на заявления за подпомагане изготвянето на стратегиите на местните инициативни рибарски групи. Това съобщи министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриването на първото за страната рибно тържище в Бургас в сряда.

Програмата, чийто общ бюджет е 113 млн. евро, обаче тепърва трябва да бъде одобрена от Министерски съвет, а после и от Европейската комисия, което Танева се надява да стане до края на ноември.

"Освен познатите дейности, разпределени в шест приоритета, в програмата за първи път се предвиждат и компенсаторни плащания за преминаване на аквакултурното производство под контрол за биологично“, каза още министър Танева. По думите ѝ, това ще улесни малките рибари.

Друга новост е и възможността за финансиране на сдружаването на общностите, които да получат пряк достъп до пазара и по-висока цена .

Агроминистърът очаква интересът към Програмата за морско дело и рибарствода е огромен.  Старата програма е договорена на 105 %, а разплатените по нея средства са 64 %.

Танева посочи още, че новооткритата рибна борса ще затвърди лидерските позиции на Бургас като място за правене на инвестиции. Специализираното стоково тържище за търговия с риба и рибни продукти е субсидирано от старата рибарска европрограма с над 4.8 млн. лв.

Борсата е първата и единствена до момента в България, съответстваща на световната практика и отговаряща на актуалните нужди в сектора. Стоковото тържище ще се обслужва от 49 човека, като от тях 40 са жени, допълват от земеделското ведомство..

Споделяне

Още от Бизнес