Рибите "мляскат" в учебник по биология за VІІ клас

Птиците "плуват и мляскат", земноводните се "влачат и съскат", червеите "пълзят и не издават звуци". Това са някои от допълнителните белези на различните класове организми, които авторите на учебник по биология и здравно образование за VІІ клас са решили да посочат на учениците.

Подбраните допълнителни белези, които повече отиват на книжка за обучение в детската градина, бяха популяризирани в социалните мрежи от родители на седмокласници. В таблицата класификацията на организмите е според устройството на сърцето и кръвта им. Добавени са и допълнителни белези като това, че бозайниците "ходят и разговарят", а птиците "летят и пеят".

Таблицата е част от първите уроци по предмета, които би трябвало да са предговор от предходната година. Тя е в учебник на издателство "Просвета". Негови автори са Мария Кабасанова, Васил Големански, Ценка Часовникарова, Гергана Комитска, Емилия Илова и Ренета Петкова. Учебникът е одобрен през тази година. Оценители на съдържанието са ас. д-р Ирена Юлкова Авджиева, доц. д-р Теодора Гичева Данева, Даниела Асенoва Йовкова-Влахова, Диана Венелинова Ценова, Димитринка Димова Камишева, Катина Асенова Лалкова, Юлиана Каменова Божинова-Чавдарова.

В коментари под публикациите потребители се шегуват, че в VІІ клас може да се учи, че кучето казва "бау", а котката "мяу".

Родители пуснаха в социалните мрежи и друг откъс от учебник. Този път читанка за ІV клас на издателство "Булвест 2000". В него се разказва как при игра с гилзи момче губи част от пръстите си, както и за това, което преживява в последствие в болницата. Откъсът е част от разказа "Лунна светлина", публикуван в учебника. То всъщност показва как силата на духа помага за преодоляването на трудностите по пътя към мечтите. Произведението разказва как героят, чиито пръсти са пострадали от гилзите, е успял в последствие да стане известен цигулар.

Междувременно министърът на образованието Красимир Вълчев обяви, че му предстоят срещи с издателствата на учебници. Целта е да се установи защо цените на учебниците за някои класове са по-високи от тези за други. Става въпрос за помагалата, които се пускат за първи път на пазара, тъй като са по нови програми. Тъй като те се издават за първи път, учениците и родителите не могат да се сдобият с учебници втора употреба на по-ниски цени, а са принудени да си купуват новите. Става въпрос за учебниците за ІІІ, VІІ и ІХ клас. Така например учебник по история за VІІ клас се продава и за над 20 лева, а за VІІІ клас струва около 15 лева.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?