Рибните запаси на планетата намалели наполовина за 40 години

Рибните запаси на планетата намалели наполовина за 40 години

Рибните запаси от критично значение за осигуряването на прехраната на човечеството са намалели значително в световен план, според извънреден доклад "Жива синя планета" на Глобалния екофонд (WWF), обявен в четвъртък.

За последните четири десетилетия морските бозайници, птици, влечуги и риби са намалели наполовина, а при едно от най-популярните рибни семейства, включващо рибата тон, скумрията и паламуда, спадът е с цели 74%. Изследването обхваща 5829 популации на 1234 видове риби. Тревожното състояние на моретата и океаните засяга всички държави, но най-вече развиващите се страни, посочва докладът.

Отвъд очевидната вреда за природата, заплахите за океана имат и икономически измерения. Според оценките на WWF годишният обем на икономическите дейности, свързани с океаните, възлиза на 2.5 трилиона долара.
 
Екоорганизацията призовава световните лидери да положат усилия и възстановяването на океаните и опазването на крайбрежните популации да влезе сред приоритетните цели на ООН за устойчиво развитие, които предстои да бъдат приети по-късно този месец в Ню Йорк.

"Публикувахме този извънреден доклад, за да представим възможно най-актуалното състояние на океаните“, заяви Марко Ламбертини, генерален директор на WWF. "Само в рамките на едно поколение човешката дейност сериозно е увредила океаните. Хващаме повече риба, отколкото може да се възпроизведе, и в същото време увреждаме местата, където живее. Необходими са дълбоки промени, за да осигурим биоразнообразието в океаните и за бъдещите поколения“, добавя Ламбертини.
 
Българският офис на екофонда, заедно с представителствата на WWF в други 10 европейски държави, си е поставил за цел да информира потребителите как да подбират рибата, която купуват, така че да не насърчават свръхулова или незаконния риболов. Работи се активно и с търговците, за да започнат да предлагат все повече риба с гарантиран, устойчив произход. Това е от значение както за природата, така и за хората, чието препитание или прехрана зависи от рибарството, посочва Екатерина Войнова от WWF България.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?