Риболовът може да провали търговските преговори по Брекзит

Риболовът може да провали търговските преговори по Брекзит

Постигането на търговско споразумение през идните 24 часа ще бъде трудно, преговорите може да се провалят заради спора за правата за риболов, заяви ирландският външен министър Саймън Ковини, цитиран от Ройтерс в неделя.

По-малко от две седмици преди Великобритания да напусне окончателно европейския пазар, Лондон и Брюксел взаимно се призовават да отстъпят, за да предпазят търговските връзки на стойност на близо един трилион долара от налагането на мита и квоти. Преговорите срещат предимно две спънки - правата за риболов в британски води и създаването на равностойни условия за конкуренция.

"Не очаквам да се постигне лесно споразумение през идните 24 часа. Можем да видим патова ситуация заради рибата", заяви министър Ковини, цитиран от в. "Сънди таймс".

"Няма да се изненадам, ако този проблем срине целите преговори. Със сигурност има потенциала да го направи", добави ирландският първи дипломат.

Ковини добави, че трудно може да си представи европейските риболовни страни като Ирландия, Франция, Белгия, Дания и Нидерландия да подкрепят споразумение, отиващо по-далеч от това, което вече е предложено.

Преди ден стана ясно, че Великобритания ще напусне ЕС без споразумение, ако Еврокомисията не промени позицията си в търговските преговори.

"Ние сме длъжни да сключим евентуално споразумение правилно и при условия, които уважават това, за което гласува британския народ", смята заяви източник от британското правителство, цитиран от Ройтерс. Според него ЕС "продължава да отправя искания, които са несъвместими с нашата независимост".

След девет месеца на преговори, двете страни се подканват взаимно да отстъпят, за да се постигне споразумение, което да предпази търговията със стоки от налагане на мита и квоти.

В същото време не остава много време, а евентуалното споразумение трябва да бъде одобрено от парламентите на двете страни.

"Не можем да приемем споразумение, което не ни позволява контрол над собствените ни закони или води. Продължаваме да опитваме всички възможни пътища към постигане на споразумение, но без значителна промяна на позицията на Комисията, на 31 декември ще напуснем при правилата на СТО (Световната търговска организация)", казва представителят на британското правителство.

Британският премиер Борис Джонсън беше лицето на кампанията за напускане на ЕС преди референдума през 2016 г. и отдавна заяви, че не може да приеме споразумение, което не зачита суверенитета на неговата страна. Но ЕС е също толкова твърдо решен да защити своя единен пазар и иска да попречи на Лондон да получи това, което смята за "най-доброто от двата свята" - преференциален достъп до европейския пазар и предимството сам да определя правилата си, отбелязва Ройтерс.

Много предприятия се опасяват, че липсата на споразумение ще разтърси финансовите пазари, ще навреди на европейски икономики и на веригите за доставка. Британската страна изразява песимизъм, като заявява, че Брекзит без споразумение е най-вероятен. Дипломати от ЕС отхвърлят това като "театър" или преговорна тактика и повтарят, че споразумението е възможно, макар и трудно.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?