Риболовът в зоните с делфини ще бъде забранен

Граничните катери се включват в контрола, а мрежите на траулерите ще имат акустични устройства за отблъскване на морските бозайници

От следващата седмица ще се забрани риболовът в райони, където има популации на делфини, като спазването на ограниченията ще се следи не само от агенцията по рибарство и аквакултури, но и от граничните катери. Мрежите на риболовците пък ще трябва да се оборудват с акустични устройства за гонене на морските бозайници, за да не се оплитат в тях и да намират смъртта си.

Това бе решено на среща при премиера Бойко Борисов на министрите на земеделието и околната среда с природозащитници в сряда заради прекалено зачестилите случаи на изхвърлени трупове на делфини, които загиват оплетени в рибарски мрежи и тралове.

От началото на годината са открити труповете на 108 делфина, като 77 от случаите са по Южното Черноморие, каза екоминистърът Ивелина Василева след разговора при министър-председателя.

Това е двойно повече в сравнение с миналата година, но екоекспертите не могат да установят дали наистина делфините са жертви на риболовци, тъй като изхвърлените на плажовете тела са в напреднал стадий на разлагане, обясни Мария Андреева от бургаската екоинспекция. Според природозащитниците обаче именно бракониерски риболов и забранени дънни мрежи са виновни за смъртта на морските бозайници

Василева посочи още, че се подготвя инструкция за координация в действията на институциите при откриване на труп на защитено животно.

Предстоят и други ограничения, каза земеделският министър Десислава Танева.

Гранична полиция ще използва катерите и техниката си за защита на делфините и за контрол на риболова в забранените райони, заяви главният секретар на МВР Георги Костов. Граничните морски полицаи ще участват в документирането на престъпления срещу защитените видове, допълни той. По думите му, в областните дирекции във Варна и в Бургас има обучени разследващи полицаи и работници от криминална полиция в т. нар. звена, познати като "зоополиция". Те имат ценз да събират веществени доказателства по този вид престъпна дейност, каза Костов.

С промени в Закон за рибарство и аквакултурите риболовците ще бъдат задължени да сложат на мрежите си акустични устройства за отблъскване на младите делфини. Според експерти подобни устройства струват около 500 лева. Наказателният кодекс предвижда и затвор до пет години при унищожаване на защитени видове, посочи още Ивелина Василева.

Сдружението "Да запазим Корал“ ще се включи в подготвянето на законови промени, с които да се спре бракониерският улов, виновен за смъртта на делфините, допълни неговият представител Атанас Русев

Приблизителната популация на делфини в изключителната икономическа зона на България в Черно море е около 15 000 броя. Според Русев едва 5-10 процента от мъртвите делфини биват изхвърлени на брега, тоест на година загиват около хиляда делфини, или цялата млада популация. Ако тенденцията се запази след 15 години делфините в Черно море ще изчезнат, посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?