Рибопроизводители предупредиха, че отрасълът върви към фалит

Няма нито един лев, усвоен по Оперативна програма "Развитие на сектор рибарство" (ОП РСР), нито един одобрен проект и са стартирали само две от общо 19 мерки след двегодишно закъснение, съобщиха български фирми, които членуват в "Асоциацията на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ". Организацията ще се жалва в Брюксел за проблемите в сектора, ако Изпълнителна агенция “Рибарство и аквакултури” (ИАРА) към земеделското министерство, която управлява програмата, не отговори на поредицата от писма, изпратени от "БГ ФИШ".

Бавният стил на работа на ИАРА, според членовете на асоциацията, може да доведе до орязване на парите за България за рибарството. Определените пари по ОП РСР са 107 млн. евро, като 75% от финансирането е от Европейския фонд за рибарство.

Програмата се забави доста като една от причините беше Мярка 3.3 - "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки", по която се отпускат около 18 млн. евро. Причината е, че за да кандидатстват за средства от програмата, собствениците на рибарски пристанища трябва да ги регистрират като такива. Това беше направено само от община Несебър, където е единственият регистриран порт.

Има планове да бъде създадена фирма, която да управлява рибарските пристанища, но идеята е обвита с неясноти, казват от "БГ ФИШ", които настояват да участват в управлението ѝ.

Рибарството в България е сред малкото сектори, които не получават никаква подкрепа и субсидия от държавата, както останалите сектори на животновъдството. Няма гаранционен фонд, който да подпомогне усвояването на средства, банковото кредитиране е изключително сложно и трудно, секторът е пред фалит, съобщават от бранша.

Те заплашват да спрат изплащането на всякакви разрешителни, лицензионни и ресурсни такси, защото рибарската агенция не отговаря на писмата със запитвания и не издава месеци наред разрешителни за даляни, въпреки че са спечелени конкурси и са заплатени таксите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?