Ричард Гоуен: България проигра кандидатурата на Георгиева за шеф на ООН

Българският еврокомисар призна, че не е очаквала такъв резултат и смята, че светът не е готов жена да застане начело на организацията

Ричард Гоуен: България проигра кандидатурата на Георгиева за шеф на ООН

България проигра кандидатурата на Кристалина Георгиева за генерален секретар на ООН с късното ѝ включване в надпреварата. Това заяви Ричард Гоуен от американския Център за международно сътрудничество в интервю пред БНР.

Новият генерален секретар на ООН е португалецът Антониу Гутериш. Във финалното гласуване на 5 октомври участваха двама български представители – издигнатата в последния момент от правителството Кристалина Георгиева и шефът на ЮНЕСКО Ирина Бокова, но вече в лично качество. 

Ако Георгиева беше влязла в битката по-рано, тя имаше сериозни шансове да я спечели, смята Ричард Гоуен.

На въпрос дали Георгиева щеше да преодолее ветото на Русия, Гоуен отговаря така:

"От началото на кампанията беше много ясно, че Съединените щати и Обединеното кралство ще блокират Бокова. Това беше публична тайна. Не беше обаче 100 процента сигурно, че Русия и Китай ще направят същото с Георгиева. В различни моменти руснаците намекнаха, че при определени обстоятелства биха могли да приемат Георгиева, но след объркването през септември, те, като че ли втвърдиха линията си към нея".


Гоуен не смята, че Ирина Бокова би могла да стане заместник на новия генерален секретар, каквито твърдения се появиха.

"Това е слух, който доста се обсъжда в Ню Йорк. Не знам какъв процент истина има в него, но Гутериш ще трябва да внимава, защото много дипломати от Африка, Азия и Латинска Америка ще се обидят, ако той си избере пак европеец за заместник. Това не е начинът, по който ООН традиционно работи. Обикновено високите постове се заемат от различни региони", посочи Гоуен.

В същото време Кристалина Георгиева заяви пред БТА, че българският премиер е взел "едно смело решение да даде последен шанс на Източна Европа да спечели тази позиция".

"Видяхме, че в момента, в който ме номинира няколко страни като Латвия, Унгария, Полша застанаха зад него. Двамата кандидати от Източна Европа, които се оттеглиха също така застанаха зад мен", посочи Георгиева.

"Резултатът не е такъв, какъвто очаквахме, но е най-добре да гледаме напред и да се надяваме, че ще успокоим температурата в България, за да може да се концентрираме върху важните неща", каза Георгиева.

Според нея светът все още не е готов жена да стане генерален секретар на ООН.

"40 години винаги е била уважавана регионалната ротация. Това е първият път, когато Източна Европа се оказа в позицията да поздрави някой от страна извън региона", заяви Георгиева.

Според нея новият генерален секретар на ООН Антониу Гутериш е отличен дипломат и тя му пожелава успех.

"Той ще бъде отличен генерален секретар, но в мен остава горчивина, че нашият регион не успя да заеме полагаемото за нас място", каза Георгиева. Според нея е важно източно европейците да търсят по-отрано консенсус около една фигура.

"Аз направих най-доброто, което беше възможно, в такъв кратък период. Обективните наблюдатели са единодушни, че аз се представих достойно – представих себе си достойно, представих страната ни достойно", каза Георгиева.

"Ясно е, че има договореност, особено между постоянните членове на Съвета за сигурност и тази договореност на такъв късен етап не беше възможно да се промени", смята Георгиева.

Още по темата
Още от България