Ригс нешънъл банк ще плати $16 млн. по дела за пране на пари

Ригс нешънъл баанк се призна за виновна за това, че не е съобщила за подозрителни финансови трансакции, както и за сметка, по която бившият чилийски диктатор Аугусто Пиночет е внесъл над 10 милиона долара. Банката се съгласи да плати 16 милиона долара глоба за извънсъдебно уреждане, съобщи агенция Блумбърг в петък.

Признанието на виновността, което трябва да бъде регистрирано във федералния съд във Вашингтон, е стъпка към излизането от скандала около Ригс, известна с мотото си "Най-важната банка в най-важния град на света".

Повече от година се води следствие как в Ригс са държали парите си международни клиенти и посолства, и дори членове на правителството на Саудитска Арабия, както и бившият диктатор на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг.

Извънсъдебното уреждане може да разчисти пътя за подготвяната продажба на Ригс, която има 170-годишна история, на Файненшъл сървисиз груп.

През лятото на миналата година сенатска комисия подготви доклад, в който се обяснява как Пиночет е бил ухажван, за да стане клиент на банката месеци преди да бъде обвинен от испанския съдия Балтасар Гарсон в престъпления срещу човечеството през октомври 1998 г.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?