Рила-буфер пак няма да влезе в НАТУРА заради интереси на олигарси

Рила-буфер пак няма да влезе в НАТУРА заради интереси на олигарси

Малка част от обхвата на Рила-буфер ще се включи в защитената европейска екологична мрежа НАТУРА 2000, заради интереси на олигарси, сигнализираха природозащитници в четвъртък. На утрешния Национален съвет по биологично разнообразие, който решава как да се разшири обхвата на НАТУРА, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) ще поиска изключване на 60% територията на Рила-буфер от еко-мрежата, заяви Константин Дичев от "Алианс за национален парк Рила".

МОСВ предлага да бъдат извадени именно земите, където са планирани проекти на Златомир Иванов – Златко Баретата (Семково), Христо Ковачки (Говедарци), Милен и Георги Велчеви (Паничище) и др., каза Дичев. Там са и надписаните гори на Симеон Сакскобургготски, допълни той.

През 2006 и 2007 г. правителството на тройната коалиция одобри 228 защитени зони за местообитанията като част от НАТУРА, като в тях не бяха включени Рила-буфер, части от Калиакра, Емине и т.н. Впоследствие ЕК започна наказателна процедура срещу България, заради отпадането на някои важни територии от мрежата. Природозащитниците държаха особено на включването на Рила-буфер – "пръстенът", който огражда Национален парк в Рила, заради популациите на кафява мечка, а и заради спасяването на района, в който се появиха един куп инвестиционни намерения.

Изготвиха се планове за включването на Рила-буфер в НАТУРА, които обаче се промениха няколко пъти, обясни Васил Къдринов от "Алианс за национален парк Рила". През март учени от БАН предложили частично орязване на първоначално предложената територия за включване в НАТУРА, а последното предложение на МОСВ е отпадане 60% от местността.

По думите на Къдринов от МОСВ щели да се мотивират с проучване, според което кафявите мечки "прескачали" определени райони на Рила-буфер и няма нужда да се включват в НАТУРА. Ръководител на проучването е експертът от БАН Вълко Бисеров, който в два свои доклада за Иракли веднъж описал наличието на защитени видове, а втори път, нает от инвеститор, написал, че такива няма и никога не е имало.

МОСВ предлага още от НАТУРА да се извадят Картала, Трещеник и зоната около спортния комплекс Белмекен – "места, запазени услужливо от министерството за апетитите на други олигарси", казват от "Алианс"-а. Те предположиха, че зам.-министърът на МОСВ Евдокия Манева и началникът на "Защитени територии" към МОСВ Михаил Михайлов носят отговорността за орязването на НАТУРА заради бизнес-интереси, защото това е въпрос от техните правомощия.

Организацията настоява утрешното заседание на съвета по биологично разнообразие да бъде отложено с 20 дни, тъй като според учените към съвета публикуваната от МОСВ информация за зоните е неясна и непълна. Отделно защитниците на Рила ще настояват всички държавни земи в географските граници на планината, които още не са включени в Национален парк Рила, да бъдат присъединени към него чрез решение на МС и така ще се реши въпросът с опазването на Рила буфер.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?