Рилските езера стават блата заради бизнес интереси и безхаберие

Рилските езера стават блата заради бизнес интереси и безхаберие

Седемте Рилски езера се заблатяват все повече заради присъствието на неограничен брой туристи в защитената територия на циркуса на езерата, която е обявена за зона с ограничено човешко присъствие, но въпреки това ежедневно там се качват с лифта на “Рила спорт“ множество посетители. За това алармираха в четвъртък от групата “Граждани за Рила”. От там допълниха, че ще сигнализират Върховната административна прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция за неправомерното разпореждане с държавна и общинска собственост от фирмата “Рила спорт“, която не само стопанисва лифта, но и изгражда ски-комплекса “Супер-Паничище” в Националния парк “Рила“.

Гражданската организация вече е завела три дела заради закононарушения при издаването на разрешителни за изграждането на лифта до хижа “Рилски езера“ и толерирането на фирмата изградила въжената линия върху свлачище.

“Въпреки, че Община Сапарева Баня широко рекламира планирания ски-курорт като проект в обществена полза, малко известен е фактът, че сключеният с инвеститора договор нарушава публичния финансов интерес“, посочват природозащитниците. Те обясняват, че според договора дивидентите от дейността на дружеството няма да се разпределят между съдружниците, докато “Рила спорт“ не покрие първоначално вложените си средства в проекта.

Инвеститорът няма дори сключен договор за концесия и не плаща нищо на държавата, въпреки че използва съоръжения, разположени на територия изключителна държавна собственост в границите на парка, допълват еколозите. Според тях е абсолютно недопустимо инвеститор като “Рила Спорт“, който претендира да изгради шестия по големина ски-курорт в Европа, да застроява и да се разпорежда с обект от национално значение, какъвто е Национален парк “Рила“, без да е минал разписаните по закон конкурсни процедури и получаване на концесионни права.

“Такива процедури се провеждат дори за преотдаването на обикновена будка за вестници на градския площад“, аргументират се от “Граждани за Рила“. 

Новият лифт на “Рила спорт“ ежедневно качва нерегламентиран брой туристи до циркуса на Седемте Рилски езера, като в същото време дирекцията на парка признава, че липсва оценка за броя посетители, които крехката екосистема в циркуса би могла да издържи.

В същото време нито инвеститорът, нито Дирекцията на парка са осигурили необходимия мониторинг и контрол в защитената територия, за да бъде намалено вредното човешко влияние, посочват от организацията.

Туристите, които не са запознати с правилата и забраните в парка, на свой ред извършват редица нарушения, като палят огън, хвърлят монети и фасове в най-чистите езера в Европа, унищожават рядка растителност и причиняват неограничено шумово и биологично замърсяване, допълват еколозите. Те сигнализират също, че се изхвърлят дори твърди битови отпадъци край езерата, които по-отговорните посетители на парка периодично почистват.

Природозащитниците са разтревожени, че чрез толерирането на големи ски-комплекси се пропиляват възможностите на района за развитие на екологичен туризъм.

“Дори да бъдат “хармонично“ развити, големите ски-зони биха унищожили именно тази уникалност, с която България се гордее и може да използва в по-дългосрочен план. Заради многобройните курорти за масов туризъм, в по-високите планини в Европа отдавна са изчезнали специфичната атмосфера и богато биоразнообразие, които туристите все още могат да намерят в българските планини“, допълват от организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от България