Рилският манастир открива обновения си музей

Рилският манастир открива обновения си музей

В събота се открива обновената експозиция в ремонтирания музей на Рилския манастир, където за първи път ще бъдат показани уникални църковни одежди и принадлежности.

Голяма част от досегашните експонати са реставрирани и консервирани, включително и глаголически лист от 12 в., турски султански фермани за признаване на собственост и привилегии на манастира, ръкописи и старопечатни книги, създадени в периода 12 до 19 век.

Посетителите на Рилския манастир ще могат да видят и плащеница, която е била дарена от молдовския княз Йоан Богдан Войвода през 1511 г. По нов начин е показан и известният Рафаилов кръст с дърворезба от началото на 19 в. Той е изложен във витрина с постамент от негорима и водоустойчива материя и с бронирани стъкла. Запазено е и специалното място на Хрисовула (дарствената грамота) на цар Иван Шишман от 1378 г., с който дарява земи и гори на манастира, за да може да се издържа.

Музеят е изцяло модернизиран, след като са сменени климатичната и сигнално-охранителната инсталации. Поставени са камери за наблюдение. Ремонтът е извършен изцяло със средства на манастира.

Игуменът на манастира Евлогий обясни, че има и други експонати, които ще бъдат реставрирани, но на по-късен етап.

Прочутата Хрельова кула в близките дни ще бъде отворена за посетители. Това става само през лятото поради атмосферните влиянията върху стенописите от 14 век, които са в параклиса на последния етаж.

Рилската обител е един от най-посещаваните туристически обекти в България, като само за миналата година през музея са минали над 70 000 души. Музейната сбирка има повече от 100 годишна история

Споделяне

Още от