Рим е на ръба на фалита

Рим е на ръба на фалита

Италианската столица Рим е пред фалит, предупреди кметът на града Иняцио Марино.

Ако правителството не вземе мерки за финансиране на бюджета на Рим, от днес спират всички комунални услуги, включително транспортните връзки, медицинското обслужване и работата на детските градини, заяви Иняцио Марино, предадоха агенциите.

Италианската столица остана без пари, защото се забави одобрението на специалния закон, който бе наречен "Спасението на Рим". Документът предвижда редица мерки по предотвратяване на фалит на града и оказване на финансова помощ от държавния бюджет.

Заради многобройните протести на различни политически сили обаче законопроектът бе отхвърлен преди няколко седмици още при предишния кабинет на Енрико Лета.

Марино твърди, че вече няма пари за поддръжката на градските служби. Той припомни, че неотдавна Рим пострада от наводнение и за отстраняване на последиците са били похарчени и последните налични средства.

Дупката в градския бюджет се е появила в резултат на неграмотното управление на предишната управа, когато са се натрупали множество проблеми, каза настоящият кмет.

Новият премиер на Италия Матео Ренци уверил Марино, че правителството работи по нов извънреден декрет за финансирането на Рим.

Споделяне

Още от Свят