Рим е против оста Лондон - Париж - Берлин

Италианският министър на външните работи Франко Фратини се изказа против съществуването на ос в ЕС, съобщи АФП. Това изказване е намек за насрочената за 18 февруари среща на високо равнище между представители на Великобритания, Франция и Германия, на която не е поканен италиански представител.

Италия се противопоставя на всякакви хипотези за Европа на две скорости и отхвърля идеята за ос от няколко държави. Такава ос би се превърнала в ядро на разделението и би поставила в опасност европейското единство, заяви Фратини в изказване пред италианския сенат (горната камара на парламента).

Според ръководителя на италианската дипломация бъдещата европейска конституция ще включва разнообразни форми на засилени сътрудничества между определени държави от ЕС, но това ще става посредством отворени механизми, позволяващи участието и на останалите страни членки.

Германският канцлер Герхард Шрьодер, френският президент Жак Ширак и британският премиер Тони Блеър ще се срещнат в Берлин, за да обсъдят европейския проект за насърчаване на икономическия растеж и да обединят усилията си за неговото осъществяване, отбелязва агенцията.

Според бившия премиер Ламберто Дини трите страни наистина представляват ос, а не авангард, тъй като Великобритания, която е традиционно евроскептична страна, не може да бъде смятана за пионер в европейската интеграция.

Споделяне

Още от Свят