Рим иска ротация на пристанищата за прием на мигранти в ЕС

Рим иска ротация на пристанищата за прием на мигранти в ЕС

На неофициалната среща на министрите на отбраната от Европейския съюз Италия ще защити идеята за ротация на европейските пристанища за прием на спасени мигранти в рамките на средиземноморската мисия "София", предаде Франс прес, като се позова на източник от италианското отбранително ведомство.

"Предложението е за ротация на пристанищата за дебаркиране, така че Италия да не се нагърбва сама с решаването на проблема, а в него да участват и други страни членки. Още повече, че "София" е мисия на ЕС", посочи цитираният източник.

Италианският министър на отбраната Елизабета Трента пристига днес в австрийската столица Виена за неформална среща с колегите си от Евросъюза утре.

Понастоящем европейската военноморска операция "София", която сега е под италианско командване, предвижда всички мигранти, спасени в Средиземно море в рамките на мисията, да бъдат транспортирани до италианско пристанище.

Според в. "Стампа" италианската идея е да се извършва ротация между пристанищата "на страните от ЕС, които имат излаз на Средиземно море - Франция, Испания, Малта и Гърция - като първите две страни са призовани да съдействат повече от останалите".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа