Рим одобри изпращане на военни кораби в либийски води, либийският премиер отрича да е молил за това

Рим одобри изпращане на военни кораби в либийски води, либийският премиер отрича да е молил за това

Италианското правителство днес одобри изпращането на италиански военни кораби в помощ на либийската брегова охрана за борба с трафика на хора, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Джентилони заяви, че мярката, която се извършва по молба на либийското правителство, "е значим принос за укрепване на либийския суверенитет".

"Това не е операция, която предприемаме срещу суверенитета на Либия", увери той.

Операцията ще бъде обсъдена в парламентарни комисии следващата седмица. Джентилони изрази надежда, че тя ще получи широка парламентарна подкрепа.

 

Вчера италианският премиер Паоло Джентилони заяви, че Сарадж е помолил италианското правителство "за техническа подкрепа с италиански военни кораби в общата борба с трафикантите на хора в либийски води".

 

"В момента обсъждаме подробностите на мисията за подкрепа на либийските власти в борбата с трафикантите и ще ги представим във вторник", каза Джентилони след среща в Рим с лидера на германските социалдемократи Мартин Шулц.

 

Планът на правителството ще бъде разгледан от комисиите за външни работи и за отбрана на Сената и Камарата на депутатите "и съм сигурен, че вотът в парламента ще е положителен", добави Джентилони.

 

"Молбата на либийските власти да окажем сътрудничество и помощ на бреговата им охрана може да се окаже повратна точка в управлението на ситуацията" с потеглящите от либийските брегове мигранти, заяви италианският премиер.


Премиерът на либийското правителство на националното единство Файез Сарадж обаче отрече да е молил Италия да прати свои кораби в либийски териториални води за борба с трафикантите на хора, противно на твърденията на италианския му колега, предаде Франс прес.

"Премиерът отрича да е молил Италия да идват военни кораби в либийските териториални води. Либийският национален суверенитет е червена линия, която никой не трябва да преминава", се казва в изявление на Сарадж от нощта на четвъртък срещу петък.

Според премиера с италианските власти е било договорено "да се завърши програмата за подкрепа на либийската брегова охрана чрез обучение и въоръжаване, за да могат да бъде спасяван животът на мигрантите и да се води борба с престъпните организации", които движат каналите за трафик на незаконни мигранти.

Либийското външно министерство обаче заяви днес, че е имало молба "за логистична и техническа подкрепа на бреговата охрана", за която може да се наложи "присъствие на италиански кораби в пристанището на Триполи единствено за тази цел и само ако е необходимо".

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?