Рим отказа достъп на италиански влекач с 66 спасени край Либия мигранти

Рим отказа достъп на италиански влекач с 66 спасени край Либия мигранти

Италиански влекач, спасил тази нощ 66 мигранти край бреговете на Либия, не беше допуснат в италианско пристанище, предаде ДПА.


Според множество медийни съобщения италианското вътрешно министерство е ядосано на екипажа на "Вос Таласа", че е прибрал мигрантите, вместо да остави спасителните действия на либийската брегова охрана.


"Изборът да извадят тези незаконни мигранти вероятно е бил техен", каза помощник-секретар във вътрешното министерство Стефано Кандиани пред държавното радио РАИ.
Използваната от Кандиани дума "незаконни" предполага, че сред мигрантите няма потенциални бежанци, но няма потвърждение да е така.


Позовавайки се на вътрешното министерство, РАИ и осведомителна агенция АНСА посочват, че изход от безизходицата е намерен чрез прехвърлянето на мигрантите на кораб на италианската брегова охрана.


Възможно е, но засега не е потвърдено, италианската брегова охрана да докара мигрантите в Италия. Кандиани заяви, че няма да бъде застрашен животът на нито един човек.


Новото италианско правителство, в което участва антиимигрантската партия "Лига", иска мигрантите да бъдат прехващани и връщани в Либия, вместо да бъдат допускани в Европа.


Лидерът на "Лига" и вътрешен министър Матео Салвини вече върна от италиански пристанища спасителни кораби на благотворителни организации и смята да прави същото с чуждестранни кораби, участващи в морски мисии на Европейския съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?