Рим се съмнява в твърденията за убийството на двете заложнички в Ирак

Италианското правителство окачестви като недостатъчно достоверни твърденията, че отвлечените в Ирак италианки са убити, предаде Ройтерс.

Според Асошиейтед прес мнението на правителството е, че е възможно комюникетата да са част от терористична кампания в медиите.

Позицията на кабинета бе обявена в четвъртък след второ съобщение в интернет за последните 24 часа, в което този път се твърди, че терористичната групировка Ансар ал Зауахири е убила двете италиански хуманитарни служителки.

По-рано същото съобщение публикува и иракската военна групировка Джихад.

Групировката Поддръжниците на Зауахири твърди, че италианките Симона Пари и Симона Торета, които били агентки на италианското разузнаване, са обезглавени безмилостно с нож. В изявлението, което се появи на малко известен интернет сайт, се казва, че видеозаписът с екзекуцията ще бъде поместен скоро.

Групата посочва, че заложничките са загинали, тъй като италианското правителство не е изпълнило нейното условието да изтегли войските си от Ирак.

Говорителят на италианския парламент Пиерфединандо Касини заяви, че правителството се отнася с огромно подозрение към появилите се съобщения.

Двете 29-годишни италианки бяха отвлечени от офиса им в Багдад с още двама техни иракски колеги на 7 септември.

Италия преживява трета заложническа криза. Правителството на премиера Силвио Берлускони е предприело редица дипломатически усилия за освобождаването на Пари и Торета.

По -рано този месец две високопоставени делегации начело с външния министър Франко Фратини и неговата заместничка Маргерита Бонивер бяха изпратени в Близкия изток.

Опозиционните партии в Италия се съгласиха да работят с правителството за спасяването на двете жени, което, посочват кореспонденти, е безпрецедентна проява на единство и солидарност с правителството.

Преди това кабинетът понесе остри критики, че не е направил достатъчно за освобождаването на журналиста Енцо Балдони, който бе убит в Ирак през август.

През април четирима италиански охранители бяха отвлечени и един от тях убит от похитителите.

През последните 18 месеца в Ирак бяха похитени над 100 чужденци. Повечето от тях бяха освободени, но 27 бяха екзекутирани.

Споделяне

Още от Свят