Рим въвежда глоба от 150 евро за хвърлен фас

Рим въвежда глоба от 150 евро за хвърлен фас

Рим е третата европейска метрополия, след Париж и Ротердам, която въвежда глоба за замърсяване с фасове, потвърдиха източници от ръководството на общината, предаде БТА от италианската столица във вторник.

В проекта за изменения в правилника за общинската полиция е записано, че "с оглед безопасността и съблюдаването на градско благоприличие, не се разрешава хвърлянето на фасове и на каквито и да е тютюневи отпадъци на обществени места или на други места, отворени за публиката". Предвидената санкция е глоба в размер на 150 евро.

Всяка година в италианската столица се шкартират около 4 милиарда фаса, от които 50 процента се изхвърлят на улицата, сочат данните от проучване на екологичното движение "Еко Италия солидале".

Спецификата на тютюневите отпадъци допълнително затруднява дейността на общинската фирма АМА ЕАД, която се грижи за чистотата на Рим. Тя е най-големият екологичен оператор в Италия със 7800 души персонал, който обслужва близо 3 милиона потребители. АМА почиства улична мрежа с дължина 3370 километра на площ от 1285 квадратни километра, като годишно прибира 1 милион и 780 хиляди тона смет.

Освен борбата с тютюневите отпадъци Римската община планира и други мерки, свързани със Свещената година на милосърдието, обявена от папа Франциск, която ще започне на 8 декември и ще завърши на 20 ноември догодина, привличайки милиони поклонници от цял свят. Предвижда се забрана на агресивната просия, лагеруването на бездомници на публични места, сядането по паметници, най-често практикувано от чуждестранни туристи, както и миенето на стъклата на автомобили от самозвани чистачи.

Споделяне

Още от Европа

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?