Рим залага бюджетен дефицит от 2,4% от БВП за всяка от следващите 3 години

Луиджи Ди Майо и Матео Салвини

Италианското правителство заложи стабилен бюджетен дефицит от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт за всяка година от 2019 до 2021 г., предаде Ройтерс като се позова на правителствен източник от управляващото Движени "Пет звезди".

Това решение, което предстои да бъде гласувано в парламента, вещае ново напрежение с Европейската комисия и на финансовите пазари при огромния италиански дълг, отбелязва Франс прес.

По-рано световните агенции съобщиха, че италианското правителство се е споразумяло за бюджетен дефицит от 2,4 процента от брутния вътрешен продукт за следващата година, съобщиха лидерите на двете управляващи партии, цитирани от ДПА.

"Има съгласие в цялото правителство за 2,4 процента, удовлетворени сме, това е бюджет за промяна", заявиха водачът на Движение "Пет звезди" Луиджи Ди Майо и лидерът на партия "Лига" Матео Салвини в общо изявление, цитирано от Ройтерс, след среща с министъра на икономиката Джовани Триа.

Договарянето слага край на конфронтацията между управляваща коалиция и министъра на икономиката и е политическа победа за Ди Майо и Салвини. Двете управляващи партии настояваха за дефицит от около 2,4 процента от БВП за финансиране на политическите им обещания, докато министър Триа искаше дефицитът да е под 2 на сто от БВП.

С по-големия дефицит ще могат да се финансират обещаните от Салвини и Ди Майо на избирателите данъчни промени и социални програми.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа