Рим започва кампания за закриване на офиса на Европарламента в Страсбург

Луиджи Ди Майо и Алесандро Ди Батиста в Страсбург

Управляващото в Италия популистко Движение "Пет звезди" призова да бъде закрито седалището на Европейския парламент в Страсбург, като го нарече пилеене на пари, предаде ДПА.

Седалището в Страсбург "се използва около 40 дни в годината и струва 1 млрд. евро за всяка парламентарна сесия, плащани от европейските данъкоплатци, включително италианските. Нека да го закрием", каза лидерът на движението Луиджи Ди Майо. Призивът му бе записан на видео, качено на блога на партията. То показва Ди Майо, застанал пред сградата на парламента във френския град заедно със своя партиен колега Алесандро Ди Батиста.

Двамата пътуваха до Страсбург, търсейки съюзници за усилията на Движението "Пет звезди" да сформира нова група в Европарламента след избирането на новия му състав през май т.г.
Ди Майо обеща, че в резултат на изборите на 26 май "ние ще внесем един нов цвят в тази сива Европа".

През годините е имало редица опити да бъде прекратено постоянното пътуване на ЕП между Брюксел и Страсбург, но те винаги са се натъквали на нежеланието на Франция да се откаже от привилегията да домакинства асамблеята на ЕС.

Страсбург бе избран за седалище на парламента заради символичното му местоположение на границата между Франция и Германия - двете водещи сили в ЕС. Ежемесечният наплив на евродепутати и журналисти има ключово значение за икономиката на града, отбелязва ДПА.

Споделяне

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?