Рио де Женейро ще е домакин на летните олимпийски игри през 2016 година

Рио де Женейро ще е домакин на летните олимпийски игри през 2016 година

Международният олимпийски комитет избра Рио де Женейро за домакин на летните олимпийски игри през 2016 година, съобщиха световните агенции в петък. Сесията на комитета се провежда в датската столица Копенхаген.

МОК елиминира първо кандидатурата на Чикаго, след което и тази на Токио. На финала останаха Рио де Женейро и Мадрид, като членовете на МОК решиха игрите да се проведат за пръв път в Южна Америка. Испанската столица не успя да получи игрите за втори пореден път, след като домакиснтвото през 2012 година спечели Лондон.

Според букмейкрите градът на вятъра бе най-вероятният домакин на летните олимпийски игри през 2016 година. Повечето наблюдатели също предричаха основната битка да е между Чикаго и Рио де Женейро.

Американският президент Барака Обама, новият министър-председател на Япония Юкио Хатояма, президентът на Бразилия Луис Игнасиу Лула да Силва и кралят на Испания Хуан Карлос І лично лобираха за кандидатурите на страните си в Копенхаген.

"Като гледам петте олимпийски кръга, виждам страната си. Дойде нашият момент. Това е кандидатурата на Южна Америка с близо 400 млн. жители, континент, който никога не е приемал олимпийски игри. Дойде време да сложим край на това. Рио е готов и ако ни дадете възможността, няма да съжалявате", заяви бразилският президент при представянето на кандатурата на Рио.

Споделяне

Още от Спорт

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?