Орешарски: "Никога ситуацията в страната не е била толкова зле"

Риск от драстичен скок на дефицита заради ниски приходи и отложени разходи

Няма да стигнем 4%, знам европейските правила, успокоява финансовият министър

"Никога ситуацията в страната не е била толкова зле. Не говоря само за цифри, а за състоянието на бизнес климата, отчаянието на гражданите", заяви премиерът Пламен Орешарски в сряда след първото заседание на новото правителство. Финансовият министър предпочете да говори "за цифри" и предупреди, че има опасност бюджетният дефицит в края на годината да скочи с около 2.4% над планирания.

"Не заварваме цветуща финансова ситуация", посочи той и уточни, че "редица разходи са отлагани, за да бъдат извършени от следващото правителство".

Драстичният почти троен скок на дефицита, планиран в тазгодишния бюджет да е 1.3% от БВП, може да се получи заради риска от неизпълнение на приходната част на бюджета с малко над 1 млрд. лв. и исканията и просрочените задължения на различните ведомства за около 830 млн. лв., което е малко над 1% от БВП, каза Чобанов.

Това на практика дава около 2.4% допълнителен дефицит, обясни той и увери, че няма да допусне бюджетният дефицит да стигне 4%.

Според изискванията на Европейската комисия и Пакта за стабилност и растеж пределно допустимият бюджетен дефицит, който могат да си позволят страните членки, е 3% от БВП, параметър, който не се спазва от повечето страни и който България наруши през 2009 г., заради което срещу нея започна проверка на публичните финанси.

"Добре познавам европейските правила. Категорично, с оглед развитието на икономиката – и там рисковете не са малко, няма да достигнем дефицит 4%", каза по този повод Чобанов. "Не употребявам думата актуализация на бюджета, ще се опитаме да се справим в рамките на този", посочи той и допълни, че финансирането на бюджета няма да стане по линия на дълга, защото и там и ограничения, заложени в бюджета.

Той посъветва министрите да търсят варианти за оптимизация. "Вратата към допълнителни разходи не може да се счита за отворена", уточни Чобанов.

С констатацията, че ситуацията в страната "никога не е била толкова зле", Пламен Орешарски изпълни неписаното правило всеки новоизбран министър-председател у нас да обяви колко лошо наследство получава и пред какви невероятни трудности е изправено правителството му. Доскорошният премиер Бойко Борисов не спираше да повтаря до последния ден от предсрочно приключилия му мандат какво се е стоварило на главата му от тройната коалиция и че по-страшно било само ако имаше война.

Пак по традиция и кабинетът Орешарски все пак намери пари и отдели близо 27 млн. лв. за пакет от неотложни социални мерки до края на годината. В пакета влиза увеличение на обезщетението за отглеждане на дете от една до три години на 310 лв., еднократна помощ за първокласник в размер на 250 лв. и разширен основа на хората, получаващи енергийни помощи.

Парите са за сметка на резерви на социалното министерство и на НОИ и няма да натоварят допълнително бюджета, обясни социалният министър Хасан Адемов.

Впрочем и през 2009 г. правителството на Борисов "вдигна" пенсиите, след като увеличението бе планирано от предишния кабинет на Сергей Станишев, но заслугата за вдигане на пенсиите бе изцяло поета от кабинета "Борисов".

За да подчертае колко зле е положението, Орешарски каза, че през това лято министрите ще излизат само за по седмица в почивка. Той отбеляза, че е върнал много от точките в дневния ред от заседанието на МС за преразглеждане в министерствата. Премиерът е поискал министрите да предложат промени в Закона за обществените поръчки, така че фирмите да бъдат улеснени при участието им.

Орешарски допълни, че през идната седмица ще има среща с работодатели, синдикати и неправителствения сектор за ограничаване на регулацията на бизнеса и административните такси. Целта е да се облекчи работата на бизнеса, подчерта той.

"Основното усилие ще насочим към възстановяване на бизнес климата, насърчаване на инвестициите - местни предимно, и чужди, естествено", добави министър-председателят.

Орешарски припомни, че е поел ангажимент да уведоми обществото, "коректно, без пропагандни елементи", за фактическото състояние на държавата. "Това, което споделих до този момент, е мои по-общи впечатления. Не бих си позволявал и няма да го направя - да правя пропаганда от цифрите. Нито без цифри", каза премиерът.

По думите му възможността за плащане на данъци изисква преди това да има доходи.

В близък хоризонт правителството може само по-справедливо да преразпределя, добави той. И призна, че ако го попитат кога ще стигнем средноевропейското ниво, би отговори, че периодът ще е дълъг.

Няма да позволя МВР да работи по досегашния начин

Няма да позволя МВР да продължава да работи по досегашния начин, заяви още министър-председателят. МВР показа сериозни дефекти в работата в последните 4 години и няма да се съглася да продължи да работи по този начин. Аз ще се опитам да аргументирам пред партньорите ни, че МВР трябва да работи в интерес на хората, а за тази цел са необходими промени, които в момента извършваме. Опитът за натрапване на идеализирани стари структури, които всички се убедихме, че дават дефекти не е за насърчаване, заяви Орешарски.

Разочарование от протестите на втория ден на кабинета


"По отношение на протестите, мога да изразя разочарование, че протестите бяха на втория ден, вероятно това е един от рекордите. Давам си сметка, че ние нямаме 100 дни и не само, че нямаме 100 дни, а българските граждани очакват с напрежение първите действия на кабинета, но мисля, че имахме право на толеранс поне на една седмица", заяви още премиерът. "Аз и министрите ще работим за интересите на хората и много се надявам и привържениците на партии, които сега са опозиция и които протестират на втория ден от формирането на кабинета да се убедят, че работим и в техен интерес", добави той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?