Риск от война с Китай, ако Тръмп последва съветите на бъдещия си държавен секретар

Риск от война с Китай, ако Тръмп последва съветите на бъдещия си държавен секретар

Има риск от мащабна война с Китай, ако САЩ опитат да попречат на достъпа на Пекин до изградените от него изкуствени острови в Южнокитайско море, както препоръча Рекс Тилърсън, номиниран от Доналд Тръмп за държавен секретар на САЩ, пише британският в. "Гардиън".

Тилърсън не уточни как точно Вашингтон ще попречи на китайския достъп до островите, но според експерти, към които британското издание се е обърнало, това може да се постигне само с голяма демонстрация на военна сила.

Китай обаче смята островите за част от територията си, отбелязва в. "Гардиън", цитирайки редакционна статия на контролирания от Китайската комунистическа партия в. "Глобал таймс", в която се отбелязва, че Китай е ядрена сила, която няма да се оттегли от своите територии и единственият начин да се ограничи достъпа му до островите е чрез мащабна война в Южнокитайско море.

Ако политиката на Вашингтон следва изявлението на Тилърсън след встъпването на Доналд Тръмп в длъжност на 20 януари, това ще бъде рязка промяна в американското отношение към строежа на острови в Южнокитайско море, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Действията на Пекин означават, че до 2030 г. районът ще се превърне "практически в китайско езеро", въпреки претенциите на страни като Виетнам и Филипините, допълва изданието, цитирайки становището на вашингтонски център за анализи.

Преминаването на бойни кораби на САЩ покрай китайските изкуствени острови, разпоредено от администрацията на Барак Обама, не спря строителната дейност, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", припомняйки, че някои от островите разполагат с пристанища, летища и военни обекти като радари.

Не е ясно доколко твърдата позиция на Тилърсън се дължи на опита му в региона като изпълнителен директор на компанията "Ексън мобил", която беше въвлечена в споровете за огромните газови и нефтени ресурси под океанското дъно. Под ръководството на Тилърсън компанията е установила близки връзки с виетнамското правителство, подписвайки споразумение с държавната компания "ПетроВиетнам" за извършване на сондажи за нефт и газ в Южнокитайско море, противоречащи на териториалните претенции на Китай, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят