Риск от втори фалстарт на проверката на застрахователите

Въпреки поредния гаф на Стоян Мавродиев, ГЕРБ, ДПС и БСП са готови да го оставят на поста

Председателят на КФН Стоян Мавродиев и депутатът от ДПС Йордан Цонев. Сн. БГНЕС

Има реален риск от ново, поредно забавяне на проверката на застрахователите, която по график трябва да стартира на 15 юли, научи Mediapool.

Десет дни преди старта на мащабния преглед, който трябва да обхване всички над 50 застрахователни компании у нас, все още не са избрани одитори за 5 от дружествата – "Синдикална Взаимозастрахователна кооперация", "Надежда", "Европейска здравноосигурителна каса", "Асет Иншурънс" и "ДаллБогг Живот и Здраве".

Причината е, че или не е имало предложения от одитори, или офертите не са били приети на заседанията на Комисията за финансов надзор (КФН) заради непокриване на изискванията.

Без избор на проверяващи за абсолютно всички компании в сектора няма как да стартира прегледът на балансите, който е изрично изискване на Европейската комисия към България и трябва да се извърши по закон тази година.

Пред старта на проверката на 15 юли има и втора пречка – КФН все още не се е произнесла по списъка с проверяващите на застрахователните групи, въпреки че решение е трябвало да бъде взето до 30 юни. Причината е, че са постъпили три жалби – и трите от компании от групата на "Еврохолд", които настояват, че холдингите нямат застрахователен лиценз и затова не трябва да подлежат на проверка.

Според сегашната методология трябва да се направи проверка и на ниво група. Идеята е застрахователят да бъде длъжен да осигури изчисляването на ниво група, защото платежоспособността на една финансова институция е силно зависима от състоянието на цялата група. Според запознати това е и преобладаващото становище в т. нар. управляващ комитет по проверката, макар че в него има и различни мнения. Във въпросния комитет влизат Комисията за финансов надзор (КФН), Европейският орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), Европейската комисия (ЕК), Европейският орган за ценни книжа и пазари (ESMA), Министерството на финансите (МФ) и Българската народна банка (БНБ).

Твърди се, че председателят на КФН Стоян Мавродиев е склонен да изключи групите от проверките, но официално той не се е изказвал по този въпрос.

Освен проверката на балансите миналата седмица се разбра, че ще се правят и стрес тестове на застрахователите, като тепърва ще се прави методология и за тях. Изискването е на Европейската комисия, но не е ясно защо то излиза на дневен ред толкова късно.

Проверката на застрахователите вече претърпя един фалстарт през април, когато КФН обяви, че процедурата се отлага с три месеца и половина. Официалното обяснение беше липсата на достатъчно одитори, които са заети с проверката на банковия сектор.

Неофициално обаче се твърди, че до голяма степен проблемът се дължи и на липсата на административен капацитет в самия финансов надзор, където през 6-годишното управление на Стоян Мавродиев бяха подменени около 80% от работещите в регулатора.

Мандатът на Мавродиев изтече на 18 юни, но в ГЕРБ има очевиден разнобой за това дали той да остане на поста или да бъде заменен. Шефът на надзора се ползва и с подкрепата на ДПС, а също и с негласното одобрение на лидера на БСП Корнелия Нинова.

Миналата седмица председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че изборът на нов състав на финансовия регулатор ще се отложи за есента заради натоварената програма на парламента. По-късно обаче се разбра, че борбата на лобитата сред управляващите ще бъде до последно и може да има развръзка и преди лятната ваканция.

Според много анализатори за шест години начело на КФН Мавродиев оставя след себе си един силно отслабен административно регулатор, с проблемни практики, разкъсван от скандали, интриги и със силна еднолична власт на председателя, каквато не е заложена по закон. Финансовият надзор в момента не се ползва и с доверието на Европейската комисия, която сигнализира за проблеми в сектора в докладите ѝ за макроикономическите дисбаланси и специфичните препоръки към България.

По време на мандата си Мавродиев успя да изгони трима зам.-председатели от постовете им, които подадоха оставки, защото не пожелаха да се примирят с управленския му маниер – Димана Ранкова, Борислав Богоев и Николай Попов.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?