Рискът от нова война на Балканите

Разбира се, голямо постижение е, че Слободан Милошевич бе арестуван заради нарушения на югославските закони, макар че в името на пълната справедливост, той трябва да отговаря и пред трибунала в Хага. Той е човекът, разпалил и загубил 4 войни на Балканите.

В същото време провалът за арест на военнопрестъпниците Радован Караджич и Ратко Младич е очевиден. Това свидетелства за бездействието на западните политици, което няма да остане без последствия. Арестът на Милошевич бе резултат от натиска на САЩ, обвързан с помощ, която се предоставя в замяна на сътрудничеството на Белград с трибунала в Хага.

Ако САЩ не ръководят събитията, те ще бъдат поведени от тях. САЩ не могат да си позволят да отделят време за преразглеждане на политиката си и да "подбират подходящия екип". Историята е непрекъснат процес, който няма да изчаква решенията на Сената.

Последните действия на албанците в Македония и на босненските хървати частично са отглас на новата пасивна политика на САЩ спрямо Балканите. Така сепаратистите са вдъхновени да омаловажат постигнатото за последните 5 години. След започналата пета война в Македония, Вашингтон може да се сблъска с още предизвикателства в Босна, Черна гора и Косово.

В Босна днес новото предизвикателство идва от страна на босненските хървати, които се опитват да разрушат крехката мюсюлманско-хърватска федерация. През последните 10 дни те предизвикаха мащабно дезертиране от федералната хърватска армия. Имаше нападения над омиротворители от НАТО. Целта на националистите е да създадат отделна хърватска мини-държава, която евентуално да се слее с Хърватия.

Вторият проблем е Черна гора. Президентът Мило Джуканович открито говори за развод със Сърбия, което значи окончателно разпадане на СРЮ.

Най-неотложното предизвикателство обаче остава Македония. В най-добрия случай, има няколко седмици, през които да се посредничи между славяните в Македония и албанското малцинство, за да се предотврати гражданска война.

За да се справи с това, Вашингтон трябва да изпрати посланици на високо равнище, които да работят заедно с върховния представител на ЕС Хавиер Солана. Засега, като оставя дипломатическите усилия главно в европейски ръце, Вашингтон рискува да повтори грешката си от 1991 - в началото той подцени ситуацията и последва война.

Разбирам, че това, което очертах, предполага постоянна и силна американска лидерска роля на Балканите. Това трябва да стане и с партньорство със съюзниците от НАТО. Такава бе моята позиция и докато бях правителствен служител.

/Със съкращения/

Ричард Холбрук е бивш посланик на САЩ в ООН и основен архитект на мирното споразумение от Дейтън за Босна

Споделяне

Още от Балкани

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?