Рискът от тромби е по-голям след инфекция с Covid, отколкото след ваксинацията

Рискът от тромби е по-голям след инфекция с Covid, отколкото след ваксинацията

Шансовете за образуване на опасни кръвни съсиреци след заразяване с вируса, който причинява Covid-19, далеч надхвърлят рисковете от ваксините на AstraZeneca и Pfizer, сочи най-голямото изследване по рода си, пише "Гардиън".

Обширният анализ използва данни от повече от 29 милиона души в Англия, имунизирани с двете ваксини срещу Sars-Cov-2. Проучването изследва честотата на хоспитализация или смърт от кръвни съсиреци, както и други нарушения на кръвообръщението в рамките на 28 дни от положителния тест или получаване на първа доза ваксина.

Водещият автор Джулия Хиписли-Кокс, професор по клинична епидемиология и обща практика в Университета в Оксфорд, казва: "Хората трябва да са наясно с тези повишени рискове след ваксинацията срещу Covid-19 и незабавно да потърсят медицинска помощ, ако развият симптоми, но също така да бъдат наясно че рисковете са значително по-високи и за по-дълги периоди от време, ако се заразят със Sars Cov-2".

Констатациите се основават на данни от електронни здравни досиета, събрани между 1 декември 2020 г. и 24 април 2021 г. В допълнение към тромбоцитопенията (състояние, характеризиращо се с нисък брой тромбоцити) и кръвни съсиреци, изследователите са разгледали и някои други рискове, включително CVST (кръвни съсиреци в мозъка) и исхемичен инсулт.

Като цяло те откриват повишен риск от тромбоцитопения - кръвни съсиреци във вените - и други редки артериални кръвни съсиреци след първата доза от ваксината Oxford/AstraZeneca. След първата доза от ваксината Pfizer/BioNTech те откриха по-висок риск от образуване на кръвни съсиреци в артериите и исхемичен инсулт.

Данните обаче показват, че ще има 934 допълнителни случая на тромбоцитопения на всеки 10 милиона души след инфекция, в сравнение със 107 след първа доза от AstraZeneca. При исхемичните инсулти ще има приблизително 1699 допълнителни случая на всеки 10 милиона души след заразяване, докато само 143 допълнителни случая след първа доза на Pfizer.

Хората могат да развият тези състояния дори без инфекция или ваксинация. Описаните в проучването рискове са допълнителните рискове, които носят ваксините или инфекцията. Рисковете, свързани с ваксините, също са относително краткотрайни, предупреждават изследователите в British Medical Journal.

Проф. Карол Купланд, старши изследовател в Университета в Оксфорд и професор по медицинска статистика в първичната медицинска помощ в Университета в Нотингам, каза, че рискът от инсулт след Pfizer е повишен за 15 до 21 дни след първата доза, при AstraZeneca, повишеният риск от тромбоцитопения е за период 8 до 14 дни. Докато при инфектиране повишеният риск е за цял 28-дневен период след заразяването.

Споделяне

Още от Коронавирус