Примирието става все по-виртуално

Рискът от възобновяване на войната в Източна Украйна нараства

Рискът от възобновяване на войната в Източна Украйна нараства

ООН изрази силно безпокойство от нарастващия риск за възобновяване на пълномащабните бойни действия в Източна Украйна. Същевременно Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която има наблюдатели в района, обяви, че примирието там става все по-ритуално.

Съветът за сигурност на ООН се събра за 26-и път в сряда вечер в Ню Йорк на извънредно заседание за обстановката в Украйна. Това стана часове след като върховният главнокомандващ Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа генерал Филип Брийдлав заяви, че нови колони от руски войници и танкове са навлезли в Източна Украйна - нещо което Москва незабавно отрече.

В доклада си пред Съвета за сигурност помощник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Йенс Тойберг-Франдзен изложи няколко възможни сценария на развитието на конфликта. Освен възобновяването на пълномащабни бойни действия той посочи също превръщането на кризата в замразен конфликт, който ще поддържа статуквото в югоизточна Украйна през следващите години и десетилетия. Според третия сценарий конфликтът ще продължи месеци, с откъслечни боеве с ниска интензивност, което би било катастрофално.

По думите на Тойберг-Франдзен, в региона продължава да се влошава хуманитарната обстановка. "Очаква се с настъпването на зимата да нарасне броят на вътрешно разселените лица. Ако се възобновяват пълномащабните боеве, този брой ще нараства в геометрична прогресия", каза помощник-генералният секретар на ООН.

Вашингтон: Русия активизира прехвърлянето на военна сила в Украйна

Постоянният представител на САЩ в ООН Саманта Пауър заяви, че е необходим по-голям международен натиск върху Русия, за да спазва минските договореност, предаде Ройтерс. Пауър обвини Москва, че "говори за мир, продължавайки да подклажда войната". По думите на американския дипломат Русия е активизирала прехвърлянето на военна сила и техника в Украйна. "Вместо да изтегли военните си сили от територията на Украйна и да прекрати подкрепата си за сепаратистите, Русия изпраща все повече военни сили и техника през границата", заяви Пауъл, цитирана от ТАСС.

"По наша информация, руската система за противовъздушна отбрана е работела редом до един от конвоите на сепаратистите в Донецк. Досега Русия не е доставяла на сепаратистите подобна техника. Това означава, че именно руските войски са охранявали конвоите на сепаратистите", добави Пауъл.

Посланикът на САЩ в ООН заяви също, че Вашингтон е готов да отмени въведените срещу Русия санкции, ако бойните действия в Украйна престанат и границата между двете страни бъде затворена.

Москва: "Пропагандни фалшификати"

Първият заместник-постоянен представител на Русия в ООН Александър Панкин окачестви твърденията за прехвърляне на руски войски в Украйна като "пропагандни фалшификати". Изказването си в Съвета за сигурност той започна с призива: "да не превръщаме заседанието във фарс и гола истерия".

"Сега в западните столици и по линия на НАТО отново се правят гръмогласни изявления за "виртуални" придвижвания на бронетанкови колони и войски от руска територия. Но реални факти и потвърждения за това никой не представя. Затова всякакви такива разговори са напразни. Това е обикновен пропаганден фалшификат", заяви Панкин, цитиран от ТАСС.


Москва не е изпращала войски, които да подкрепят проруските сепаратисти в Източна Украйна, увери говорителят на руското министерство на външните работи Александър Лукашевич, цитиран от Ройтерс.

"Казвам ви официално. Няма никакво военно присъствие на наши военни на територията на Югоизточна Украйна и не е имало. Няма никакво военно придвижване през границата", каза Лукашевич на пресконференция, предаде ТАСС.

Той обвини Киев, че не изпълнява задълженията си, установени с минските договорености за прекратяване на огъня и предупреди, че възобновяването на бойните действия в Украйна би било катастрофа.

ОССЕ: Примирието в Украйна става все по-виртуално

Примирието в Източна Украйна става все по-виртуално, предупреди генералният секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Ламберто Дзаниер, който изрази безпокойство от риск от ескалация на конфликта, предаде Франс прес.

"Констатирахме пристигането на военно оборудване в регион, за който е прието примирие. Целта ни е да работим за укрепването на това примирие, обаче то в някакъв смисъл остава все повече само на хартия", каза Дзаниер в Брюксел.

"Този приток на оръжия в региона може да предизвика по-открита конфронтация, а ние не искаме да видим такова нещо. Обезпокоени сме, защото виждаме риск от ескалация", добави той.

ОССЕ е изпратила 261 международни наблюдатели в Украйна. 112 от тях са в източната част на страната, където обявеното в началото на септември примирие между проруските бунтовници и украинската армия се нарушава всекидневно.

В последно време сраженията се ожесточиха, а появилите се от петък информации за навлизането в Украйна на тежковъоръжени руски военни автоколони, дадени първо от Киев, бяха потвърдени от НАТО и ОССЕ.

"Политическият процес е изключително важен", подчерта Дзаниер и призова ЕС да окаже натиск на Киев и Москва за съживяването му. Протоколът от Минск, който позволи сключването на примирието, "е най-доброто нещо, което имаме", настоя той.

Дзаниер се срещна с новия върховен представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, а по-късно ще се срещне с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. За изпълняване на мисията си в Украйна и разполагане на планираните 500 наблюдатели ОССЕ се нуждае от повече финансиране, изтъкна той и изрази съжаление, че се налага да убеждава страните членки и международните организации да финансират тази "ключова мисия".

Германия: Сепаратистите се готвят за нови сражения

Германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер предупреди, че проруските сепаратисти в Източна Украйна се готвят за нови сражения с украинската армия. Той посочи, че има признаци, потвърдени от наблюдателите на ОССЕ, за "нови движения, които сочат, че сепаратистите се готвят за тежки сблъсъци".

"В сегашната ситуация няма смисъл от превъоръжаване и готвене за нови сблъсъци в този регион. Това не е от полза за никого и губим време, от което спешно се нуждаем за политическата и икономическа стабилизация на Украйна. Връщането във военна конфронтация ще е вредно за всички", каза Щайнмайер.

В сряда Украйна заяви, че се готви за бойни действия в отговор на струпване на руски войски в проруската източна част, което бе потвърдено от НАТО и поражда опасения за връщане към открита война след два месеца крехко примирие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?