Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Рисков фонд с държавно участие ще подпомага хай тек фирми

9 коментара
Рисков фонд с държавно участие ще подпомага хай тек фирми

Държавата ще осигурява финансова подкрепа на стартиращи фирми, занимаващи се с високотехнологични научни разработки. За тази цел ще бъдат използвани различни инструменти за рисково финансиране – венчърни фондове, гаранционни фондове и др. Това е записано в Националната стратегия за развитие на научните изследвания 2009 – 2019 г, която правителството прие на заседанието си в четвъртък.

Документът предвижда до 2011 г. да бъде създаден поне един рисков фонд с държавно участие, който ще инвестира в акции и дялове на високотехнологични стартиращи фирми, както и в права на интелектуална собственост. По този начин ще се поема част от риска на фирмата внедрител. Фондът ще се създаде като публично дружество, което функционира с бюджетни и привлечени средства.

"Практиката не само в САЩ, но и в някои по-малки държави, показва убедително, че тези фондове са изключително ефективно средство за внедряване на иновации и високи технологии в съвременната сложна конкурентна пазарна среда, като при това гарантират добра средна норма на печалбата. За да се стимулира частната инициатива за рисково финансиране на високотехнологични и иновативни предприятия, ще бъде създадена схема за поемане от държавата на част от риска на инвеститора. От тази схема ще могат да се възползват на конкурсен принцип частни рискови инвеститори, които отговарят на определени условия", е записано в стратегията.

Тя предвижда още публичните разходи за научни изследвания и иновации да бъдат увеличавани системно до достигане на средното равнище за ЕС. През 2010 г. те ще представляват не по-малко от 0.6 % от БВП, a към 2014 г. ще достигнат 1 %. Заедно с финансирането от небюджетни източници разходите за научноизследователска и иновационна дейност трябва да достигнат равнище от 1.3 % от БВП до 2014 г. и до 1.8 % от БВП до 2019 г. За сравнение ЕС е поставил за цел разходите за изследвания и иновации в отделните държави до достигане на средно 3 % от БВП до 2010 г., като поне 2 % се осигуряват от бизнеса.

Стратегията предвижда динамичен модел на кариерно развитие, опростяване на различни процедури, известна децентрализация на процедурите при запазване на държавната гаранция за качество и др. Не по-късно от 2010 г. ще бъдат въведени срочни договори за заемане на някои научни длъжности (в това число длъжности във висшите училища), продължаването на които ще зависи от резултатите от проведена задължителна атестация.

Новият модел на кариерно израстване ще бъде уреден в специален закон, който ще отмени действащия Закон за научните степени и научните звания.

Ще бъдат създадени университетски научноизследователски комплекси на основата на сключени споразумения. До 2014 г. ще бъде подкрепено изграждането на поне три такива комплекса, а до 2019 г. техният брой ще бъде увеличен на пет. Тези комплекси ще бъдат изградени около водещи висши училища, осъществяващи научноизследователска дейност в приоритетни научни области и отговарящи на определени критерии.

Сред критериите ще бъдат брой проведени докторантури и процент на докторантите, които са защитили в срок дисертационния си труд, спрямо общия брой на докторантите; участие на студентите и докторантите в научноизследователската дейност, която ще осъществяват университетските изследователски комплекси; брой одобрени проекти по национални и по европейски и международни научни програми и др.

В някои от приоритетните научни области ще бъдат изградени иновативни научни центрове включително извън столицата. В тях държавата ще концентрира финансови ресурси, съвременна научна апаратура и оборудване, необходима за провеждането на висококачествени и интердисциплинарни научни изследвания предимно с приложна стойност.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

9 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. Съображения
  #10

  в частта риск. При коминтерньовско дистрибутиране на финанси винаги остават за неопределено време некои известни слабости и неизвестности."Рисков фонд с държавно участие ще подпомага хай тек фирмиФинансирането за иновации трябва да стигне процент от БВП през 2014 г."

 2. silicon valley
  #8

  "Практиката не само в САЩ, но и в някои по-малки държави, показва убедително, че тези фондове са изключително ефективно средство за внедряване на иновации и високи технологии в съвременната сложна конкурентна пазарна среда, като при това гарантират добра средна норма на печалбата."Само че тези фондове в САЩ и други страни са частни, а ние тук просто ще си усвояваме пари от бюджета по изпитаният начин чрез фирми на роднини.

 3. В. Григоров
  #7

  Не става ясно кого ще финансира държавата (може би още не са се договорили в коалицията?!?) и как ще се кандидатства. Кой и как може да участва? Иначе правилното заглавие трябва да е: "Държавата реши да отдели стерства за някой научни центрове та белкем се комерсиализират"

 4. киро
  #6

  Ха! Ето още една дупчица, в която мафиотите да бъркат, да вадят от държавния мед и да си мажат дебело филиите.

 5. дф
  #5

  http://e-info.hit.bg/

 6. Кратуна
  #4

  За университетски научноизследователски комплекси. Най-успешната научна дейност, поне в природните науки, се осъществява в институтите на БАН, те имат и най-приличната апаратура, там с много по-малко финансиране могат да се създадат такива центрове, като разбира се се обвържат с университетското образование (има как да стане). Ама нали тогава на братята и братовчедите фирмите няма да могат да се нагушат толкова. Не е въпросът смислено да се вложат парите, а да се дадат, да се дадааат...

 7. хай-тех
  #3

  Мафията задели пари и направи един частен фонд "финансиране на хай-тех проекти" в чужбина. Сега ще го афишира и ще се окаже най-подходящия фонд "да се партнира" с държата. Ще вземат и от държавата още толкова пари и ще сложат най-официално ръка върху по-нататъшното развитие на хай-тех индустрията (не че досега не са сложили ръка широко). А ние ще си мислим, че се борим с организираната престъпност, мафията и прането на пари. Та прането, както виждате става точно с помощта на държавата. С малко ровене журналистите могат да открият новия фонд, който чака вдигането на завесата...

 8. учен
  #2

  Значи в скоро време може да очакваме да поникнат нови сгради тип "молове" или тип "луксозен офис", а на входовете им гордо ще се мъдри лъскав надпис от рода на "Частно-държавен иновационен институт за развитие на наркопроизводството - Братя Галеви" (братята Галеви може да заменим с кои да е други съвременни герои). Ще има и мерцедеси, от които ще слизат тълпи от учени.... Ще се разхождат манекенки и бармани, може и казино в приземните етажи да се спретне, там богатите учени че си харчат купищата пари а и ще завързват полезни контакти с висши държавни служители... ех какво светло бъдеще ни чака!

 9. учен
  #1

  И още нещо в допълнение - от години тук там се говори за науката, напоследък дори все повече. Виждат се мнения както на баба Пена от село така и на министри че даже и на "бизнесмени". И все умни изказвания. Но тъжната истина е, че на никой не му пука, дори и на част от самите учени. А и нали знаете - като се говори много за мир значи се готви война.Иначе, ако се говори по-конкретно за стратегията (не че някой ще ме чуе но да си кажа) - държавното финансирането на всякакви хуманитарни науки по перо

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.