Рисков фонд за иновации тръгва наесен

Държавен рисков фонд, който да финансира внедряването на иновации, ще бъде създаден наесен. Това съобщи Николай Недков, ръководител на Асоциацията за развитие на стопанство и културата на форум за иновациите и възобновяемите ресурси. Това ще позволи всяко откритие, направено в България и преминало през съответната процедура, да получи финансиране и да бъде внедрено, обясни той.

Във фонда ще постъпват средства както от български, така и от чужди компании. Очаква се държавата да подкрепя с до 10 процента финансирането на всеки проект за създаването на прототипи.

България е на едно от първите места в света по открития в областта на възобновяемите ресурси, каза още Недков. Само преди две седмици в завод в Силистра е започнало производството на френолова оптика, която пречупва слънчевата радиация и я превръща в топлинна и електрическа енергия. Ние имаме матрицата, откритието е българско, а капацитетът на завода позволява производството на 1000-1200 модула за преобразуване на слънчевата енергия, съобщи ръководителят на асоциацията

1200 модула във всеки един момент осигуряват 8-10 мегавата електроенергия или 80 мегавата топлинна енергия. Продажната цена на електроенергията, произведена от модулите е 4 стотинки, а на топлинната енергия - до 2 стотинки, обясни Недков. По думите му за задоволяване на конкретни нужди на страната от електрическа и топлоенергия е необходим завод, който да произвежда около 200 000 модула годишно. За изцяло покриване на консумацията тръбват около 2 милиона модула, които могат да бъдат изработени за десетина години от предприятие с подобен капацитет. Ако те бъдат изработени и внедрени България няма да има нужда от АЕЦ или други централи, смята Недков. Той посочи, че към момента към технологията има проявен интерес от чужди и български фирми.

Споделяне

Още от Бизнес