В актуализирана прогноза МВФ предупреди:

Рисковете пред световната икономика се повишават

Ръстът в глобален план таза година ще е 3.3%, а догодина - 3.6%

Главният икономист на МВФ Оливие Бланшар представя доклада. Снимка: БГНЕС

Международният валутен фонд (МВФ) излезе с нова прогноза, според която за половин година рисковете пред световната икономика рязко са се повишили.

Фондът понижи прогнозата за ръста на световната икономика до 3.3% през 2012 г. и 3.6% през 2013 г., и то при позитивно развитие на събитията – ако еврозоната се справи с кризата и САЩ избегнат драстични съкращения на разходите и увеличаване на данъците в края на тази година. Ако това не се случи, МВФ понижава прогнозата си още повече.

МВФ публикува актуализирана версия на World Economic Outlook. МФВ обнови прогнозата си от юли, но оттогава досега ситуацията се е влошила – световната икономика се забавя, а дълговата криза в Европа продължава.

В самото забавяне на икономиката няма нищо страшно – то е било очаквано. Но МВФ предупреждава, че е твърде вероятно кризата да се задълбочи.

Отговорът зависи от това дали политиците в Европа и САЩ ще действат проактивно спрямо краткосрочните икономически предизвикателства, се казва в доклада, публикуван преди втората годишна среща на МВФ в Токио, която ще се проведе тази седмица.

В своите прогнози МВФ отбелязва още веднъж, че икономическата активност в страните с развиващи се икономики трябва да остане стабилна, докато сега се забелязва леко забавяне в Китай, Индия и Бразилия, което е предизвикано отчасти от кризата в еврозоната. Занижават се прогнозите на фонда за растеж в Япония и Китай, като се отбелязва, че държавното стимулиране в двете страни не е успяло да даде очаквания тласък.

БВП в развитите страни ще нарасне с 1.3% през тази година и с 1.5% през следващата при предишни прогнози от 1.4% и 1.8%.

Тази година еврозоната ще се окаже в мека рецесия – минус 0.4%, а през следващата година ръстът ще бъде практически нулев – плюс 0.2%. Най-големите европейски икономики – Германия и Франция – няма да изпаднат в рецесия.

Не са спестени предупреждения и за САЩ, като в доклада на фонда се посочва, че ако не бъде бързо отстранена заплахата, поставена от "фискалната скала" (израз, въведен от Бен Бернанке, с който се означава влизането в сила на високи данъци, съчетано с драконовско орязване на публичните разходи – бел.ред.), "американската икономика може да потъне отново в рецесия с катастрофални последици за целия останал свят".

Прогнозата за ръста в САЩ за тази година обаче бе слабо повишен - от 2.1 на 2.2%, а през 2013 г. най-мощната икономика в света ще нарасне с 2.1%.

Забавяне в развиващите се страни

Прогнозата за Русия също бе понижена от 4 на 3.7% за тази година, и от 3.9 на 3.8% за следващата.

Ръстът в Китай за тази година ще е 7.8 вместо 8%, а в следващата - 8.2%. В края на тази година китайската икономика ще получи тласък от новите инфраструктурни проекти.

Най-силно МВФ съкрати прогнозата на икономиката на Индия: брутният вътрешен продукт на страната ще нарасне само с 4.9% срещу 6.2%, прогнозиран през юли. А следващата година растежът ще бъде 6%. Да се прогнозира ситуацията в страната е сложно, но ръстът може да бъде подкрепен от реформите, които обеща правителството.

Причините за толкова песимистичната прогноза са напълно разбираеми - деловата активност в развитите страни са забавя, промишленото производство се свива, а безработицата расте. Кризата се разпространява в развиващите страни и на пазарите за суровини, а чрез тях - на страните, където суровините се добиват.

Най-ясната заплаха е финансовата криза в ЕС

Като "най-ясна заплаха" пред световната икономика е посочена финансовата криза в Европа. Експертите от МВФ очакват и повишената безработица да се запази като трайна тенденция в много страни по света.

Институцията очаква по-голяма рецесия в еврозоната за настоящата година, като свиването на БВП ще е от минус 0.4. В доклада се посочва, че въпреки политическия напредък, кризата се е влошила от пролетта насам.

"Ключовият въпрос е дали световната икономика преминава през нова вълна трусове или сегашното забавяне на икономиката може да продължи", пише в доклада на фонда, като се уточнява, че решителните действия трябва да бъдат предприети от правителствата в Европа и САЩ.

Препоръчва се бързото развиване на спасителните фондове в Европейския съюз, както и предприемането на спешни мерки за постигане на банков съюз и по-голяма бюджетна интеграция.

В случай, че нещата продължат да се движат по инерция, скорошните признаци на подобрение, които последваха след като бе обявена програма за обратно изкупуване на държавни облигации от Европейската централна банка може да се окажат "ефимерни", предупреждава МВФ.

По отношение на България е прогнозиран растеж от 1% през тази година и от 1.5% за 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес