Рискови за усвояване са 90 млн. евро за конкурентност на икономиката ни

Има риск да бъдат загубени 90 млн. евро от европейските фондове за развитие на конкурентоспособността на българската икономика, съобщи в парламента министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Прогнозата му е с 40 млн. евро повече от досегашните очаквания. 30 млн. евро от очертаващите се загуби ще са за неразплатени през настящата година средства, а другите 60 млн. евро – пред 2014 г.

 

За да намали загубите в дългосрочен план, Министерството на икономиката и енергетиката предвижда да се ускори процесът по оценка на проекти и сключване на договори за безвъзмездна помощ, както и въвеждане на подходяща организация за бързо съгласуване на документи, разясни Стойнев. Той каза, че ще се следи внимателно изпълнението на всички създадени финансови инструменти в рамките на инициативата ДЖЕРЪМИ и при нужда ще се вземат допълнителни мерки.

 

Стойнев определи като незадоволителни сертифицираните от Брюксел за разплащане средства. По оста за внедряване на иновации в предприятия са одобрени за плащане само 4.19 на сто от средствата, а за повишаване на ефективността на бизнеса са сертифицирани 26.62 на сто, отчете министърът. По думите му вече е извършен анализ на проблемите и е констатирана необходимост от отстраняване на пропуски в мениджмънта, които да улеснят и ускорят изпълнението на договорите от страна на фирмите.

 

Относно подготовката на оперативната програма “Иновации и конкурентоспособност“, подготвяна за финансиране в периода 2014-2020 г., Стойнев каза, че се готви втора версия на програмата, тъй като по първия ѝ вариант имало много забележки от страна на бизнеса, които не са били взети предвид от предишното ръководство на ведомството. Сега обаче стартирал нов диалог с браншовите организации и в новата програма по-пълно ще бъдат отразени действителните нужди на българската икономика, каза още Стойнев в пленарна зала.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?