Рисковите проекти по европрограмата за бизнеса са 29

Около 70 фирми оспорват отменената процедура по технологична модернизация

Рисковите проекти по европрограмата за бизнеса са 29

Рисковите проекти по програма "Конкурентоспособност" 2007 – 2013 г. са 29 за общо 26 млн. лв. Те са основно по схемите за технологична модернизация на фирмите и за иновации. Изпълнението на програмата е близо 90%, отчете министърът на икономиката Божидар Лукарски.

Сред рисковите проекти не са двата големи "София Тех Парк" и междусистемната газова връзка България – Сърбия.

Според експертите на икономическото министерство технологичният парк се изпълнява успешно, а проектът за газовата връзка със Сърбия е фазиран и в момента се довършва предпроектното проучване. Така по двата проекта няма да има загуба на средства, а тяхната реализация ще продължи и през настоящия програмен период.

Планира се строителството на газовата връзка да продължи с 92 млн. лв. по новата програма "Иновации и конкурентоспособност" 2014 – 2020.

Проектът "София Тех Парк" също продължава и през настоящия програмен период, но финансиран от две програми.

Около 70 фирми са подали искове срещу Министерството на икономиката заради прекратената процедура за технологична модернизация на малките и средните фирми през лятото на 2014 г. Тя бе спряна заради множество сигнали за допуснати нарушения. Ако това не се беше случило, имаше риск Европейската комисия да замрази парите по програмата.

Жалбите на фирмите са обединени в едно дело, но по него няма движение, стана ясно при отчета на програмата.

Към момента по нея са изплатени 89.21% от бюджета ѝ от около 2 млрд. лв.

Възстановените от ЕК средства са 1.85 млрд. лв., което е 81.48% от безвъзмездната помощ. Това означава, че сме на второ място по сертифицирани средства от всички програми, след програмата за човешки ресурси, която е на първо място, заяви министър Лукарски.

В процес на изпълнение са 349 договора за безвъзмездна финансова помощ от общо сключените 3154. Това означава, че около 90% от договорите са приключили.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес