Рияд е сключил споразумения за над 106 млрд. долара с обвинените в корупция

 Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман

Саудитска Арабия обяви, че при мащабната антикорупционна кампания е сключила финансови споразумения за над 106 милиарда долара.

От 381 разпитани заподозрени по антикорупционната кампания, 56 души остават задържани, предаде Асошиейтед прес.

Главният прокурор Сауд ал Моджеб уточни, че споразуменията включват конфискация на активи в недвижими имоти, търговски дружества, ценни книжа и пари кеш. В изявлението му не се посочват повече подробности за иззетите компании и недвижими имоти.

Властите не са сключили финансови споразумения с 56-имата, които остават задържани, заради други висящи криминални случаи или с цел да бъдат продължени разследванията.

По-рано днес бе съобщено, че всички задържани в антокорупционната кампания, започнала в началото на ноември, са напуснали риядския луксозен хотел Риц-Карлтън (Ritz-Carlton). Очаква се на 14 февруари хотелът отново да заработи нормално.

На 24 януари Рияд обяви, че са завършени разследванията срещу десетки високопоставени

поданици на кралството.

Престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, който бе начело на акцията, посочи, че 95 процента от обвиняемите са се съгласили на сделка, предавайки на властите част от активите си за компенсиране на нанесените загуби, достигнали през последните години 100 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?