Рияд и София с големи планове да отпушат бизнес потенциала си

Интерес към строеж на петзвездни хотели у нас, земеделието, роботиката и водния транспорт, проявила Саудитска Арабия

Рияд и София с големи планове да отпушат бизнес потенциала си

Като изключително успешно бе определено първото въобще официално посещение на български премиер и правителствена делегация в Рияд от членовете на кабинета на Бойко Борисов, придружаващи го в Саудитска Арабия. Визитата приключва в четвъртък с обещания за работа по използването на огромния неоползотворен бизнес потенциал на отношенията между двете държави и евентуални мащабни инвестиции от страна на Рияд в българските туризъм, земеделие, високи технологии и роботика. Страните се обещаха сътрудничество в областта на енергетиката и въздушния и морски транспорт, както и в борбата срещу тероризма и неговото финансиране. 

Резултатите от посещението се очаква да станат ясни следващата година, за когато България планира да отвори посолство и търговска служба в Рияд, а за посещение у нас са поканени ключови министри на Саудитска Арабия. Надеждите на българското правителство са да успее да привлече интереса на Фонда за публични инвестиции на Саудитска Арабия, който разполага с активи за 2 трилиона долара и има портфолио от приблизително 200 вложения със собствен капитал, отпускане на заеми или гаранции. До момента чрез този инструмент Кралството е финансирало редица водещи компании в Азия и Европа, а през май т. г., по време на визитата на президента на САЩ Доналд Тръмп в Рияд, бяха обявени инвестиции за 40 милиарда долара отвъд океана.

Българско посолство в Рияд отваря врати през 2018 г.

Външният министър на Саудитска Арабия Адел бин Ахмед Ал-Джубейр обещал на българската си колежка Екатерина Захариева съдействие за намиране на имот за разполагането на българска дипломатическа мисия в Рияд през първата половина на 2018 г.

"Първоначално вероятно ще наемем сграда. Обсъждахме варианти и да разменим собственост, тъй като и Кралството наскоро отвори посолство в София и е наело сграда”, заяви министър Захариева, цитирана от правителствената пресслужба.

“На политическо ниво имаме добри отношения, но със съвсем нереализиран потенциал. Разбрахме се у нас да дойде бизнес делегация, за да видят възможностите за инвестиции. Знаете, че имат план от миналата година да диверсифицират инвестиционните си намерения и да търсят вложения във всички сфери", допълва Захариева.

Тя рекламирала пред Ал-Джубейр страната ни с това, че България има най-много ИТ специалисти на глава от населението в Европа, с развитието на фармацията, електрониката и стартъп компаниите, към които има голям интерес за финансиране от целия свят. “Всеки четвърти компонент на вашия автомобил е произведен в България”, посочила тя пред колегата си.

Той на свой ред казал, че вижда много възможности за инвестиции, "особено във високите технологии, роботиката, туризма, земеделието”. Те ще бъдат проучени от Фонда за публични инвестиции.

Съвместна борба с тероризма

Двамата първи дипломати са обсъдили и редица регионални въпроси и проблеми от международния дневен ред, като поставили акцент върху сигурността и борбата с тероризма. България и Саудитска Арабия са партньори във водената от САЩ Глобалната коалиция за противодействие на ИДИЛ, като страната ни оказва последователна подкрепа за международните усилия за пресичане финансирането на тероризма и предотвратяване преминаването на чужди бойци към райони на конфликт. "Те имат добри специалисти и изградена система, която работи. Обсъдихме подписването на споразумение за обмен на информация в тази област, за да бъдем по-ефективни в борбата с тероризма", допълни министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Домакините са проявили интерес и да инвестират в 5-звездни хотели в България и искат да участват активно с вложения в страната ни. "Държавата ви има голям потенциал не само за инвестиции в туризма, но и във всички сектори на икономиката“, заявил принцът на Саудитска Арабия и председател на Комисията по туризъм и национално наследство на държавата Султан бин Салман бин Абдулазиз Ал-Сауд на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова. Той допълнил, че страната му промотира България като атрактивна туристическа дестинация.

Принцът вече бе на посещение в България миналия октомври, когато бе подписан меморандум за сътрудничество в областта на туризма. "През миналата година броят на посещенията на граждани от Саудитска Арабия в България бележи ръст от 78% спрямо 2015 г. Регистрирано е и сериозно увеличение на пътуванията на българи в арабската страна“, заявила Ангелкова. Двамата отново обсъдили възможността за взаимно популяризиране на културни и исторически забележителности и обмяна на опит в маркетингови проекти и реклама в туризма.

Интерес за вложения и в курорти

С моите колеги се разбрахме за допълнителни инвестиции в сектора и то не само в хотели с висока категория в столицата, а и в зимните и летните ни курорти, каза министър Николина Ангелкова. Саудитците се интересуват от нашия опит в занаятчийството и в работата с културното наследство, добави тя. Ще подготвим и туристически форум в Рияд следващата година. По идея на престолонаследника принц Мохамед бин Салман ще работим и за създаване на връзки между туроператорите на двете страни, обясни още българският министър на туризма.

Заедно с откриването на посолство, в Рияд ще заработи и служба по търговско-икономическите въпроси. Това са се разбрали заместник-министрите на икономиката Александър Манолев и Абдулазиз Ал Рашид. Двамата очертали като особено важни теми за сътрудничество и обмяна на опит насърчаването на младежката заетост и създаването на предпоставки за диверсификация на икономиката.

Манолев се договорил със зам.-министъра на търговията на Саудитска Арабия Мажед Ал Бауарди да се създаде в следващите месеци смесена комисия по икономическите въпроси между двете държави, която да се утвърди като форум за оперативен диалог между двете държави в сферата на икономиката. Манолев акцентирал върху стратегическото географско положение на България и възможността да предложи най-близка локация за достъп на саудитски компании до единния европейски пазар.

Български фирми искат да строят ВЕИ в Саудитска Арабия

Обсъдени са били и възможностите български фирми да участват в проекти за инженеринг и изграждане на възобновяеми енергийни източници в Саудитска Арабия. Сред секторите от взаимен интерес бяха посочени и информационните и комуникационните технологии. Големи перспективи има и в областта на строителството - към момента в Саудитска Арабия се реализират мащабни инфраструктурни проекти, в които могат да участват български компании като изпълнители и подизпълнители, посочват от Министерския съвет.

Подписването на споразумение между Българската агенция за инвестиции и Агенцията за инвестиции на Саудитска Арабия е било договорено на среща на Манолев с управителя на агенцията инж. Ибрахим ал Омар. Омар поел ангажимент агенцията да се включи в организирането на бизнес форум между двете държави през следващата година, както и за съдействие при интерес от страна на български компании за участие в проекти в Саудитска Арабия.

Възможност за снабдяване на тамошни ферми с наши фуражи

Земеделските министри на двете държави Румен Порожанов и Абдуррахман Абдул Мохсен Ал-Фадли са подписали споразумение за сътрудничество в селското стопанство като са очертани огромни възможностите в областта на животновъдството и рибарството.

Днес имахме срещи с представители на големите фирми на Саудитска Арабия в земеделието, посочи Порожанов, цитиран от БТА. В страната има две големи ферми за крави - едната за 60 хиляди, другата със 120 хиляди бройки, които се нуждаят от изхранване, така че има възможности за добри комуникации, смята той.

Убедени сме, че това беше много успешно посещение, исторически важно за България, каза министър Ивайло Московски. Днес имахме срещи в търговската камара на Саудитска Арабия и с колегите запознахме представителите на бизнеса с възможностите за инвестиции в България и участието в концесионната програма на бългжарското правителство, уточни Московски. Решихме да подготвим споразумение за сътрудничество в областта на въздушния и на морския транспорт и следващите месеци ще сформираме работни групи за подготовката на документа. В Рияд също се прави проект за изграждане на метро и това дава възможност на наши фирми да се включат в него, допълни транспортният министър.

Мисля, че има достатъчно положителни сигнали за отношенията между България и Саудитска Арабия, посочи Симеон Саккобургготски, който бе почетен гост на делегацията и вероятно неговите връзки с кралската фамилия в Саудитска Арабия стоят в дъното на организирането на историческата правителствена визита.

Фактът, че България е в Европейския съюз, е много важен, но има и други допирни точки, а Саудитска Арабия е важна за региона и може да помогне на България, допълни Сакскобургготски.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес