Рияд опроверга, че отворил базите си за удар срещу Ирак

Министърът на външните работи на Саудитска Арабия Сауд ал Фейсал ас Сауд опроверга вчера съобщението на в. Вашингтон Пост, че неговата страна е разрешила на Съединените щати да ползват своите въздушни бази на нейна територия за евентуални удари срещу Ирак, предаде АФП.

Принц Сауд беше помолен от журналисти да коментира съобщението на американския вестник, че Вашингтон и Рияд са постигнали ново споразумение за използването от САЩ на военновъздушната база Принц Султан в Саудитска Арабия в случай на война. Той заяви, че използването на тази база от американската армия е регламентирано от подписания през 1991 г. в Сафуан договор за създаване на зона в Южен Ирак, забранена за полети на иракската авиация.

"Ние няма да позволим използването на тази база извън договора от Сафуан", подчерта саудитският първи дипломат. В този южноиракски град беше подписано споразумението за прекратяване на огъня във Войната в залива.

Сауд ал Фейсал ас Сауд предупреди също Вашингтон да не предприема какъвто и да било опит "да пороби" Ирак, посочва по-нататък АФП.

"Всички онези, които мислят, че могат да поробят Ирак, си правят илюзии. Ирак - това е един народ, една страна, една цивилизация и една история. Неговият народ никога няма да приеме господството на една чужда сила", подчерта външният министър. Той призова Съвета за сигурност на ООН да не избързва с войната и да изпълни исканията на експертите на ООН по разоръжаването, които твърдят, че им е необходимо повече време, за да изпълнят мисията си.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: