“Рийдърс Дайджест” с нов собственик

Издателството “Рийдърс Дайджест” има нов собственик, след като инвестиционната компания  “Риплиууд Холдингсs” придоби в началото на месец март 2007 г. компанията, която предлага своите 27 списания в над 70 страни по света, привличайки 100 млн. читатели. Това съобщиха в петък от българското представителство на “Рийдърс Дайджест”, открито преди година.

Президент на компанията вече е Мари Бернер, утвърден професионалист в издателския бизнес. Тя ще поеме управлението и на две компании от портфолиото на “Риплиууд”, които ще бъдат интегрирани в дейността на “Рийдърс Дайджест”. Предишният изпълнителен директор на дружеството, Ерик Шрайър, става индустриален партньор на “Риплиууд” и консултант на продаденото издателство.

Сделката е преустановила 17-годишното присъствие на компанията на Нюйоркската фондова борса. Досегашните акционери са получили  по 17 долара в брой за всяка обикновена акция. Това е почти 23% премия над средната борсова цена на акция за 45-дневния период на търговия, предшестващ оповестяването на сделката на 16 ноември 2006 г. Приблизителната обща стойност на транзакцията е 2,6 млрд. долара.

Освен “Риплииууд”, други инвеститори в сделката са “Ротшилд Груп”, “Голдън Три Мениджмънт”, “Mерил Линч”, “Cи Би Стар”, “Кепитъл  Партнерс” и други компании. 

Базираната в Ню Йорк “Риплиууд Холдинг” инвестира чрез пет различни фонда в сделки в САЩ, Европа, Азия и Близкия Изток. Компанията управлява повече от 10 млрд. долара в различни сфери като директен маркетинг, потребителски продукти, индустриални продукти, финансови услуги и технологии.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?