Роб О'Нийл е морският тюлен, ликвидирал Осама бин Ладен

Робърт ОʼНийл

Тридесет и осем годишният Робърт О'Нийл, от елитна специална част на Военноморските сили на САЩ, е ликвидирал  лидера на международната терористична мрежа "Ал Кайда" Осама бин Ладен през май 2011 г. Това съобщиха информационните агенции, а британското издание "Дейли мейл" публикува обширен материал за него. По-късно този месец "Фокс Нюз" ще излъчи интервю с Роб О'Нийл.

По думите на баща му Том, Роб е бил един от 23-та морски тюлени, взели участие в операцията, но е последният, който е видял бин Ладен жив и го е прострелял 3 пъти.

Робърт О'Нийл е един от най-изтъкнатите военнослужещи в специалната част на Военноморските сили. Той е заслужил много медали и след 16 години служба е пенсиониран.

В ексклузивно интервю за "Дейли мейл" бащата на Роб О'Нийл – Том, казва: "Хората ни питат дали се притесняваме, че "Ислямска държава" (ИД, преди "Ислямска държава в Ирак и Леванта", ИДИЛ) ще дойде за нас, щом името на Роб стане публично известно. Аз им казвам, че ще нарисувам голяма мишена на входната ни врата и ще кажа "елате и ни хванете".

Роб ОʼНийл решил да проговори, след като загубил някои от военните си привилегии,

напускайки армията след 16, вместо след 20 години служба, пише "Дейли мейл".

Той израства в бившето миньорско градче Бют, в щата Монтана. Често ходи на лов с баща си и домът им там е пълен с препарирани животни, убити от тях. Решава да стане морски пехотинец на 19 години след нещастна младежка любов.

Пред вестника обаче бащата Том ОʼНийл разказва, че Роб се вдъхновил, след като били помолени да вземат на ловен излет и морски пехотинец. Очаквахме някой двуметров мъж, който може да повдигне къща с голи ръце, а той беше съвсем нормален. Тогава Роб каза, че ако този мъж може да е пехотинец, то и той може да стане, спомня си бащата.

През военната си кариера Роб ОʼНийл е бил изпращан над дузина пъти в четири различни военни зони, включително Ирак и Афганистан, и е участвал в над 400 отделни бойни мисии.

Бил е награждаван 52 пъти, а три от мисиите му са филмирани и се превърнаха в хитове

Той е един от първите, стъпили на американския товарен кораб "Мерск Алабама", отвлечен от сомалийски пирати. Операцията е разказана в спечелилия награда "Оскар" филм "Капитан Филипс" през 2013 г.

Помага и за спасяването на морския пехотинец Маркъс Лутрел – единственият оцелял при неуспешна мисия за залавянето на талибански лидер в Афганистан. На големия екран историята бе разказана в "Последният оцелял". "Двамата с Маркъс още са приятели, даже вечеряха наскоро", разказва Том ОʼНийл пред вестника.

И, разбира се "Враг номер едно" от 2012 г., който разказва за убийството на Осама бин Ладен. Пехотинецът ще разкаже за ролята си в мисията в интервюто за "Фокс нюз".

Решението му да разкрие историята обаче предизвика полемика

Преди дни командирът на елитните части във Военноморските сили на САЩ контраадмирал Брайън Лоузи отправи в писмо сериозно предупреждение към бившите си и настоящи подчинени, които нарушават строгото правило за секретност, като публикуват мемоари или общуват с медиите.

"Основно правило в нашия устав гласи: "Аз никога не огласявам характера на моята служба и не се стремя да получавам признание за действията си", написа той в писмото и порица желанието на някои пехотинци "да търсят слава или пари, публикувайки разкрития за секретните си мисии".

Според военните ОʼНийл посрамва частта си и срещу него може да бъдат предприети дори съдебни действия.

Том ОʼНийл казва, че подкрепя сина си във всяко решение. Какво се предполага, че трябва да правиш, напускайки армията след такава служба – да си доброволец в супермаркет?, пита риторично той.

Самият Роб разказва в интервю за списание "Ескуайър" от 2013 г. (където не се споменава името му), че армията му е предложила да му намери работа като доставчик на бира. Вместо това той избрал да стане мотивационен лектор.

Робърт ОʼНийл е вторият от 23-ма "тюлени", участвали в мисията по ликвидирането на Осама, който разкрива самоличността си. Първият беше Матю Бисонет, който през 2012 г. под псевдонима Марк Оуен издаде книгата - No Easy Day, в която се разказва за мисията.

Споделяне

Още от Свят

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?