Робъртсън омаловажава противоречията в НАТО по иракската криза

Генералният секретар на НАТО Джордж Робъртсън омаловажи вчера забавянето на решението на НАТО по искането на САЩ за използване ефективи на Алианса при евентуална война срещу Ирак.

Страните имат разногласия за момента, но не разногласия по същество, каза Робъртсън на пресконференция в рамките на Световния икономически форум в Давос. Той допълни, че все още не е постигнат консенсус.

Генералният секретар на НАТО каза, че тези разногласия оказват минимално влияние върху единството на НАТО, но призна, че това не трябва да продължи дълго. По думите му това не е забавяне за неопределен срок и не забавя една военна операция, защото няма решение за подобна операция от страна на ООН, нито от някоя отделна страна.

Американският президент Джордж Буш е уверил съюзниците от НАТО, че ще се консултира с тях преди да реши дали да предприеме военни действия срещу Ирак, съобщи още Робъртсън.

"Президентът Буш ми даде ясно да разбера, че е необходимо време да се обясни на американския народ, както и на съюзниците и на света като цяло, за това, което трябва да се направи", заяви Робъртсън и уточни, че Буш го информирал за тези свои намерения в телефонен разговор в петък.

Според Робъртсън каквито и действия да предприеме Буш, те ще бъдат след като Съветът за сигурност на ООН вземе решение по доклада на оръжейните инспектори.

Миналата сряда четири страни - Франция, Германия, Белгия и Люксембург, отложиха взимането на решение по искането на САЩ за взимане на мерки в случай на военно развитие на кризата с Ирак.

Заместник-министърът на отбраната на САЩ Пол Улфовиц поиска от съюзниците си самолети-радари АУАКС и ракетни комплекси Пейтриът за защита на територията на Турция. Освен това Вашингтон предупреди, че може да изтегли силите си от Балканите и да се наложи на тяхно място да се разположат натовски части. САЩ поискаха военноморски сили на Алианса да поемат охраната на морските пътища в района на Близкия изток и Персийския залив, тъй като планират да изтеглят своите кораби по-близо до Ирак.Друго искане е НАТО да поеме охраната на някои американски бази, както и да се подготви за хуманитарна и умиротворителна мисия след войната.

Дипломати от главната квартира на НАТО коментираха пред френския в. Монд, че четирите страни, които са блокирали взимането на решението, са го направили, за да не може Вашингтон да спекулира с подкрепата на Алианса преди да е изслушан шефът на оръжейните инспектори Ханс Бликс. Като се позовава на дипломатически източници изданието съобщава ,че по време на дискусиите миналата седмица американският, холандският и чешкият посланици в НАТО са попитали докога четирите страни смятат да блокират решение на Алианса.

Споделяне

Още от Свят