Роберто Коланино иска да оглави Фиат

Италианският бизнесмен Роберто Коланино, който участва в наддаването за Фиат, заяви пред ръководството на италианската групировка, че неговият план на стойност 9 млрд. евро (9,7 млрд. долара) може да изведе Фиат Ауто от сегашните загуби до оперативна печалба от 7 до 9 процента от продажбите в рамките на 5 години, пише в късното си вчерашно електронно издание в. Файненшъл Таймс.

Намеренията на Коланино са да инжектира във Фиат Ауто общо около 9 млрд. евро, от които 1 млрд. евро - в брой, като сумата ще бъде осигурена от група инвеститори и от самия него. Планът на Роберто Коланино е да стане главен изпълнителен директор на компанията, за да успее да я съживи и изведе на печалба.

Ако този план успее, той ще представлява драматичен обрат за най-голямата италианска промишлена групировка, отбелязва вестникът. Въпреки това, не се очаква Фиат да "даде зелена светлина" на Коланино на събранието на борда в края на този месец.

Контролиращата Фиат фамилия Аниели е против идеята контрола да премине в ръцете на Коланино, а и мениджърите на групировката вече изразиха опасения по този повод. Смята се, че италианският премиер Силвио Берлускони предпочита плана на финансиста Емилио Гнути, който предвижда инвестиране на почти същата сума, но без поемане на контрола върху Фиат.

Роберто Коланино, който е бивш главен изпълнителен директор на Телеком Италия и Оливети, вече обяви че неговият план би имал успех само при подкрепа от страна на Фиат, банките - кредиторки, фамилията Аниели, другите акционери и Дженерал Мотърс, който притежава 20 процента от Фиат Ауто.

По БТА

Още от Бизнес