Робин Уилямс е страдал от начална фаза на Паркинсон

Робин Уилямс е страдал от начална фаза на Паркинсон

Робин Уилямс е страдал от начална фаза на болестта Паркинсон паралелно с тежката депресия, която вероятно е довела до самоубийството му. Вдовицата на актьора Сюзън Шнайдер каза в четвъртък, че комикът още не е бил готов да обяви публично, че страда от Паркинсон. С това свое изявление тя привлече вниманието върху връзката между тази болест и депресията, предаде Ройтерс в петък.

Експерти по Паркинсон коментираха, че болестта, която поразявайки нервната система причинява треперене и забавяния на движенията засяга хората и емоционално.

"Неврохимичните реакции, които се засягат от болестта на Паркинсон, са начин за контрол не само върху двигателните функции, но и на настроението4, коментира д-р Ирене Ричард, професор по неврология в Университета Рочестър в Ню Йорк.

Повече от половината страдащи от Паркинсон също така проявяват клинична депресия, според проучване на Националната фондация по Паркинсон, която съветва всички пациенти с тази диагноза да бъдат следени за прояви на депресия.

63-годишният носител на Оскар бе открит обесен с колан в понеделник в дома му.

Вдовицата му каза в изявление, че "нашата надежда след трагичната смърт на Робин е другите хора ще намерят сили да потърсят нужните им грижа и подкрепа в битките с лечението и страховете си".

С Паркинсон са диогностицирани боксьорът Мохамед Али и актьорът Майкъл Джей Фокс, който изрази в Туитър изненадата си, че Уилямс е имал същата болест.

Шнайдер посочва още, че съпругът е бил трезвен, когато е посегнал на живота си, но също така е страдал от тревожност.

Приятели на комика, чието първо появяване на екран е като приятелски настроено извънземно в тв сериала от късните 1970-те "Морк и Минди", го описват като човек, който е маскирал своята депресия с представленията си

Все още не е ясно кога ще е погребението на великия актьор.

Споделяне

Още от Общество

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?